2011-05-20

Mäktiga män med unken kvinnosyn

Den förre IMF-chefen och potentielle presidentkandidaten Dominique Strauss-Kahn har häktats för att ha tilltvingat sig oralsex av en hotellstäderska. På andra sidan Atlanten antyds att Sveriges kung Carl Gustaf deltagit i fester där kvinnor anlitats för att ha sex med varandra medan de manliga festdeltagarna tittar på.

Vad som läggs herrarna Strauss-Kahn och Bernadotte till last skiljer sig onekligen åt i allvarsgrad och att nämna dem båda i ett sammanhang kan förefalla drastiskt. Men i mina ögon är det olika nyanser av ett och samma fenomen. Mäktiga män med havererad kvinnosyn. Män som ser kvinnor som objekt, leksaker, dekorativa figurer som ska ställa upp och ta emot vare sig de vill eller ej. Att objekten ibland protesterar är inget hinder; de Mäktiga männen tar för sig ändå. Och bekräftar därigenom sin makt.

Sida vid sida, tillsammans hjälps de åt
att hålla kvinnor på plats.

Den senaste tiden har en del journalister vågat sig på att granska kungens förehavanden med kritiska ögon. Förra våren kunde tidningen Fokus berätta om kungens jaktklubb, ett nätverk för tvåhundra Mäktiga män. I höstas utkom en bok där kungens umgängesvanor skildrades – och kaffeflicka blev ett nytt ord i svenska språket. Allt mer framträder bilden av Sveriges monark som en riktigt unken människa.

En eventuell våldtäktsdom mot Dominique Strauss-Kahn blir ett dystert dokument över manligt maktmissbruk. Någon sådan dom kommer aldrig falla över kungen - det han gör är inte straffbart och även om så vore åtnjuter monarken immunitet. Oaktat detta har dessa båda män redan blivit symboler för hur ynkliga Mäktiga män kan vara. Strauss-Kahn har redan tagit konsekvenserna av det, och lämnat sitt ämbete. Hur länge tänker Carl Gustaf Bernadotte klamra sig fast vid sitt?

Läs om andra Män som hatar kvinnor.

Media: DN, DN1, DN2, DN3, DN4, SvD, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Expr, Expr1, Expr2, Expr3, Expr4

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet.
Det vänder sig i magen på mig då jag läser tidningarna sista dagarna. Jag är kvinna och undrar om vi är tillbaka på 1700-talet.
Nu är det absolut hög tid att lägga ner monarkin.
Vi försörjer en familj som bär sig åt, åtminstone mannen, som grisar.
Nog är nog. Ut nu.

Anonym sa...

Nu visar det sig att åtalet är på väg att läggas ned pga kvinnan har ljugit och har kopplingar till brttsliga grupper som hon erhållit pengar ifrån. Kanske skall du be om ursäkt nu? Ja, det tycker jag.

http://www.vk.se/Article.jsp?article=457125

Jesper Svensson sa...

Anonym 09:37 - Jag ber gärna om ursäkt om jag påstått något felaktigt om någon. Jag har läst igenom bloggtexten och kan inte finna att jag någonstans påstår att Dominique Strauss-Kahn är skyldig. Jag talar om det som "läggs [honom] till last" och "en eventuell våldtäktsdom". Dessa formuleringar har jag medvetet valt just för att jag inte vill föregripa domstolen. Men jag medger att texten är tendentiös.

Anonym sa...

Städerskan är väl knappast den enda som ljugit, Anonym (dock vet jag inte vad hon ljugit om. Någon info?) . Minns att Strauss Kahn själv sagt att han aldrig träffat städerskan i fråga och att han inte ens visste vem hon var. Iofs behöver man väl inte veta det för att spruta ner någon med sperma,