2011-05-15

Ett utmanande valresultat

Valresultatet i Västra Götaland borde väcka liv även i de mest dästa Allianspolitiker. Moderaternas starka ställning befästs i och för sig i det preliminära valresultatet, men Alliansens småpartier rasar utför – helt i enlighet med opinionstrenden. Och utan fyra starka Allianspartier blir det ingen ny Alliansregering 2014.

Går Alliansen som tåget?

Bloggaren Tokmoderaten är inne på att Moderaternas "propagandaminister" borde sparka liv i småpartiernas likstela partiledare. Det är en inte helt obefogad uppmaning, men jag tycker nog att Schlingmann borde börja med att sparka inåt. Det är ju inte så att Moderaterna sprudlar av idéutveckling just nu och i vart fall jag är inte övertygad om att jobbskatteavdrag nr femtielva kommer ta väljarna med storm 2014.

Det behövs en generell uppryckning inom Alliansen. Småpartierna måste bli bättre på att sticka ut och profilera sig, samtidigt som Allianssammanhållningen värnas. Det kommer att kräva visst tålamod från Fredrik Reinfeldt, men alternativet är värre: att vänstern får chansen att vrida klockan tillbaka till 1900-talet. Valresultatet i Västra Götaland är en utmaning för Alliansen. Den utmaningen måste vi anta, oavsett om vi är folkpartister, centerpartister, kristdemokrater eller moderater.

Media: DN, DN1, SvD, SvD1, Expr, AB, AB1

Inga kommentarer: