2011-05-02

Muslimsk helgdag dålig idé

I ett försök att vinna enkla poänger föreslog Carin Jämtin, Socialdemokraternas nya partisekreterare, i sitt förstamajtal att det borde införas en ny, muslimsk helgdag i Sverige.

–Man kan fundera över om inte eid, muslimernas julafton, borde vara en helgdag. Eftersom Sverige är heterogent borde helgdagarna faktiskt spegla någon slags känsla av att vi är olika, sa Carin Jämtin.

Carin borde få ledigt. Länge.

Jämtins förslag är dåligt. Inte för att hon vill uppmärksamma en högtid som många svenskar firar, utan för att det är ett steg i fel riktning. Sverige borde ha färre religiösa helgdagar, inte fler.
Det finns flera skäl till det. Ett är uppenbart: Om en religion ska ha sina helgdagar ska väl alla ha det. Och när vi gjort kristna, muslimer, judar och hinduer rättvisa så blir det inte många arbetsdagar kvar i det här landet.

Det viktigaste skälet tycker jag dock är att religioner – eller politiska ideologier – inte ska styra våra ledigheter. Till exempel kan man avskaffa de poänglösa helgdagarna trettondagen, första maj och Kristi Himmelfärdsdag. Låt i stället svenskarna få tre extra semesterdagar så att folk kan få vara lediga när de vill – på eid, yom kippur eller varför inte på våffeldagen?

Detta har jag skrivit om tidigare, se Dags att rensa bland helgdagarna och Släpp helgdagarna fria!

Läs även
André Assarsson: Den imaginära oa(s)en
Fredrik "Tokmoderaten" Antonsson:
Varför bara eid, Jämtin? Yom kuppur då...?
Erik Laakso: Fnattig idé om nya helgdagar
Nima Dervish: Jämtin spelar SD i händerna


Uppdatering 3/5
Även Beatrice Ask tycker Carin Jämtins förslag är dåligt.


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

Hoxon sa...

Håller med! Om man nu skall ha lediga dagar kan man väl lika väl lägga på 5 dagar på semestern och kalla det för helgdagspott... ;)