2006-11-11

Släpp helgdagarna fria!

Huddinge kommun har tidigare infört en lovdag i samband med den muslimska högtiden eid, som firas i slutet av ramadan. Syftet ska ha varit att "synliggöra" alla barn.

Nu har Huddinge kommun fått ny politisk majoritet och lovdagen har avskaffats. Enligt uppgift blev skolförvaltningen nerringd av föräldrar som undrat varför alla barn skulle vara lediga även om de inte firade högtiden.

Ja, det kan man verkligen fråga sig. Varför ska något barn - eller någon vuxen - behöva vara ledig under en religiös högtid som man inte firar? Svenska små lintottar ska inte behöva vara lediga på eid eller på den kurdiska newroz eller nån annan märklig helgdag. Perspektivet måste dock vändas: Muslimer, judar, buddhister och ateister ska heller inte behöva vara lediga på jul, påsk, trettondagen och första maj.

Jag har sagt det förut och jag säger det gärna igen: Släpp helgdagarna fria! Låt barn och föräldrar vara lediga när de vill. Ingen ska tvingas att passivt delta i något högtidsfirande genom att nationell helgdag är påbjuden.

Inga kommentarer: