2006-11-14

TV 4 borde skämmas

Antagligen var det fler än jag som suckade uppgivet när vi fick höra nyheten att moderatpolitikern i Sundbyberg, Erica Lejonroos, beviljat sig själv tandvårdspengar från en stiftelse; pengar avsedda för utsatta kvinnors tandvård.

Skandalen var ett faktum och Erica Lejonroos karriär som nytillträtt kommunalråd fick ett abrupt slut.

Problemet är bara att den "skandal" som TV 4 vaskat fram inte var sann, vilket framgår av Kristian Karlssons inlägg på SvD:s ledarsida idag. Erica Lejonroos hade inte beviljat sig själv pengar. Hon hade sökt - och fått - pengar. När det visade sig att hon inte var berättigad till pengarna (p.g.a. att hon inte var folkbokförd i Stockholm) betalade hon tillbaka dem.

Erica Lejonroos, som för femton år sedan var kriminell och drogmissbrukare, har drabbats hårt av oseriös och smutsig journalistik. Hon väntar fortfarande på en ursäkt från TV 4.

Det som hänt Erica Lejonroos är en bister påminnelse om tredje statsmaktens fallibilitet. Medierna ska vara sanningens väktare. I det här fallet har TV 4 skapat - och vidareförmedlat - en lögn. Denna skandal borde leda till räfst och rannsakan inom journalistskrået. Och TV 4 borde skämmas.

Inga kommentarer: