2011-05-13

Dumt stoppa smart teknik

Härförleden beslutade Socialstyrelsen att stoppa sms-påminnelser till personer som bokat läkarbesök. Ett alldeles tokigt beslut. För den som har en tandläkartid eller ett vårdbesök inbokat är det ju en jättebra service att få en påminnelse, så att man inte glömmer tiden. Och även för vården är det bra, eftersom missade läkartider kostar pengar. Sms-påminnelser gör att mer av vårdens resurser kan användas till vård och mindre slösas bort på tomma läkartider.

För mindre glömska.

I stället för att rikta sina resurser på att stoppa vettiga informationsverktyg borde myndigheterna i stället utveckla e-sjukvården. Detta skriver ett antal folkpartistiska landstings- och regionpolitiker i en debattartikel i SvD.

Givetvis måste man ha stor respekt för integritetsaspekterna. Men så länge varje patient själv får välja om han eller hon vill ha sms-påminnelser, borde detta inte vara ett stort problem.

Den moderna tekniken är full av möjligheter. Tack vare e-hälsosatsningar kommer till exempel patienter i framtiden att kunna göra enklare provtagningar hemma. Man sparar tid, slipper väntrum och trista vårdmiljöer. Genom att var och en får ett "eget rum" på nätet har man full kontroll över sina journaler och recept.
Länk
Det här kommer leda till ökad patientmakt och att vårdens resurser används smartare. Om stelbenta myndigheter och föråldrad lagstiftning står i vägen för den utvecklingen är det en angelägen politisk uppgift att förändra detta.

Läs även
Lotta Edholm: FP till attack mot sms-förbud
Birgitta Rydberg: Utveckla e-hälsan istället för att bråka om smarta sms
Anna Starbrink: E-visioner för vården bättre än sms-förbud
Christer Sörliden: Eget rum
Hans Åberg: Experter mot framtiden

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Markus "LAKE" Berglund sa...

Alltså jag fattar ärligt inte upprördheten om SMS ALLS?!

Vem är det de skickar SMS-påminnelserna till? Media? Eller vad är problemet...