2011-05-22

Hur mycket skattepengar vill MP lägga på kvacksalvare?

I helgen har Miljöpartiet haft kongress i Karlstad. Många beslut har fattats, bland annat bestämde kongressen idag att Miljöpartiet ska ge ökad vikt åt forskningen på alternativmedicin.

Miljöpartiets vurm för alternativ (eller komplementär) medicin är välkänd. Till exempel drev Miljöpartiet, tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, igenom en "policy för samverkan mellan personal i hälso- och sjukvården och utövare av komplementär- och alternativmedicin" när de senast hade makten i Stockholms läns landsting.

Under förra mandatperioden, när MP lyckligtvis satt i opposition, motionerade de om en "grön paviljong" vid Nya Karolinska. I denna gröna paviljong skulle diverse alternativmedicin, såsom zonterapi och akupunktur, utföras. "Det finns mycket som skolmedicin kan lära av komplementär- och alternativmedicin", påpekade miljöpartisterna. Motionen är undertecknad av båda MP:s toppnamn i landstinget.

En dröm för Miljöpartiet.

En liten grupp inom partiet tycks inse att en vårdpolitik som bygger på trolldrycker och kristallterapier är pinsam för ett parti som gör anspråk på att vilja ta ansvar. "Det finns ett starkt stöd i MP för det naturliga och alternativa, som på ett olyckligt sätt har inneburit acceptans och främjande av alternativmedicin som till och med kan vara skadlig eller är ren humbug", skrev några förnuftiga miljöpartister i en debattartikel häromdagen. Dagens kongressbeslut visar att de tyvärr är i minoritet i partiet.

Miljöpartiets flummiga inställning står i strid med forskningen. Tidskriften The Economist berättar i senaste numret om den brittiske professorn Edzard Ernst, som forskat på alternativmedicin. Hans slutsatser är tydliga: 95 procent av de alternativmedicinska behandlingarna – från akupunktur till homeopati och "quantum healing" – har i bästa fall placeboeffekt. I huvudsak handlar det om rent kvacksalveri.

Trots detta envisas alltså Miljöpartiet med att vilja lägga skattepengar på humbug. Inte undra på att budgetförslag från Miljöpartiet ofta innehåller saftiga skattehöjningar.
Länk
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Jimmy Mannung (MP) sa...

Kanske med undantag av den lätt populistiska slutklämmen kan jag inte annat än att hålla med. Sen tror jag kanske inte det stora problemet kommer att handla om pengar utan snarare om en förvanskning av synen på vad vetenskap är. Det är dessutom ett problem jag tycker mig stöta på i ganska breda lager. Helt plötsligt blir medicin "skolmedicin" (gärna kopplat till onda läkemedelsföretag) och ställs mot alternativmedicin och komplementärmedicin (med en medföljande bild av någon glad biodynamisk småföretagarodlare). Scary. I det avseendet tror jag att det är problematiskt att vi överhuvudtaget använder begrepp som alternativmedicin när vi kritiserar det som du i rubriken mycket riktigt kallar kvacksalveri. Medicin låter ju som medicin, alternativ eller inte.

Anonym sa...

För ca: 10 år sen blommade även vidskepelsen ut i riksdagshuset.
Var det inte allianskamraten C som fått spelet och låtit installera vattenvirvlare från Plusminus eller Jordstrålningscentrum?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10204558.ab

Fniss, fniss.

Jesper Svensson sa...

Jimmy Mannung - Populistisk? Moi? ;-)

Jag håller med om att symbolvärdet av en satsning på alternativmedicin - förlåt, kvacksalveri - antagligen medför större långsiktiga skadeverkningar än förslösandet av skattemedel. (Vilket förstås inte innebär att man kan bagatellisera det senare.) Jag minns när prinsessan Birgitta (?) för typ 20 år sedan lanserade något slags magnetarmband. Poänglöst, förstås, men det sålde. Liksom, uppenbarligen, de vattenvirvlare som Anonym tar upp. Att diverse kvacksalvare försöker sko sig på människors naivitet/desperation/lättsinne kommer nog inträffa även i framtiden, men det är något staten bör motverka, snarare än främja. Hoppas att du, och andra kloka MP:are, förmår påverka ditt parti i rätt riktning.

Jimmy Mannung (MP) sa...

Jo, det hoppas jag också, och vi gör vad vi kan. Det är onekligen en av de saker jag tycker är sämst med mitt parti. Särskilt som det så ofta slutar i argument som bygger på att vi som förespråkar evidens är inskränkta - det är svårt att komma vidare efter det.