2011-05-29

Mindre förmynderi i alkoholpolitiken, tack!

Höj skatten på lådvin med 25–30 procent, föreslog den svenska alkoholmonopolisten Systembolaget i veckan. Skälet ska vara att man undviker den "mängdrabatt" man får som konsument när man köper vin i box i stället för i butelj. Till exempel kostar det sydafrikanska Cafê Culture (nr 2369) 119 kr/liter när man köper det i flaska, men "bara" 86 kr/liter när man köper det i box. Detta beror på att alkoholskatt tas ut per centiliter alkohol, inte utifrån vilken förpackning vinet säljs i.

Att priset på en produkt varierar beroende på förpackning är nu inget ovanligt; de flesta som köpt en inbunden bok vet nog att samma innehåll i pocketformat är betydligt billigare. Sak samma med ädla drycker förstås, men det vill nu Systembolaget ändra på.

Think outside the box.

Förbudsivrarna i Miljöpartiet hänger på: "Det behövs ingen mängdrabatt", säger folkhälsotalespersonen Gunvor G Ericson, och upprepar partiets mantra "det som är bra ska vara billigt, det som är skadligt ska vara dyrt och det som är farligt ska förbjudas". (Vem som ska avgöra vad som är bra, skadligt och farligt framgår inte, men det ligger väl nära till hands att anta att det åtminstone inte är vi konsumenter.)

Folkpartiet har inget ärofyllt track record i folkhälsofrågor (se Folkpartistisk berg-och-dalbana), men här överraskar Carl B Hamilton positivt. Han är ledamot i Systembolagets styrelse och tycker inte att skattehöjningen ska genomföras. Förslaget att höja skatten på lådviner är ingen bra idé, säger han.

Jag blir lite matt på den här förmyndar- och förbudsmentaliteten kring alkohol. En del förbättringar har visserligen skett under Alliansregeringen (se Snart sake till sushin även i Sverige?) men fortfarande kan en vuxen svensk inte handla en flaska vin från klockan 15 på lördagen till klockan 9 på måndagen. Och fortfarande kan man inte välja ut en flaska vin tillsammans med köttbiten på Ica utan är hänvisad till en statlig butikskedja med begränsad tillgänglighet (i min stadsdel, Skarpnäck, med 40 000 invånare finns det inte ett enda Systembolag!).

Det är bra om Systembolagets skatteförslag skrotas. Men den soptunna som är avsedd för förmynderistiskt skräp har plats för mycket mer.

Läs även
Per Ankersjö (C) skriverSVT Debatt om Maria Larssons (KD) överförmyndarpolitik i tobaksfrågan.


Media: DN, SvD, SvD1, Expr, AB

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: