2011-05-13

Andrum för Ugandas hbt-personer

Igår svors Ugandas president Yoweri Museveni in för en fjärde mandatperiod, efter att sannolikt ha fuskat sig till ännu en valseger och låtit sina polisstyrkor misshandla oppositionsledaren Kizza Besigye.

Att Museveni tillskansat sig ytterligare några år vid makten är väl ingen stor framgång för Uganda, men goda nyheter finns också att rapportera. Nu verkar det nämligen som att lagförslaget om att belägga homosexualitet med dödsstraff (se Långt ifrån självklart) har stoppats – eller åtminstone pausats.

Birgitta Ohlsson på Baltic Pride 2010.
Foto: Helene Delilah

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) berättar på sin blogg att Sverige och andra EU-länder utövat påtryckningar för att hindra att förslaget tas upp i Ugandas parlament. "Jag besökte Uganda förra året i april för att diskutera mänskliga rättigheter och stödja hbt-rörelsen på plats. Där framförde jag också hård kritik mot lagförslaget i samtal med bland Ugandas utrikesminister", skriver Birgitta Ohlsson.

Som folkpartist är jag naturligtvis stolt över Birgitta Ohlssons enträgna arbete för mänskliga rättigheter. Men mest av allt gläds jag med alla ugandiska hbt-personer, som nu fått lite andrum i kampen mot intoleransen. Faran tycks dock inte vara över; brittiska tidningen Guardian påpekar att lagförslaget kan komma att tas upp när parlamentet återförsamlas efter de kommande valen. Birgitta Ohlsson, och andra kämpar, lär behövas även då.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: