2011-05-02

Det blir ingen almstrid om Slussen

Idag presenterades (det senaste) förslaget till nya Slussen. Öppnare och ljusare, med mängder av uteserveringar och mer plats för cyklister, som DN skriver. Folkpartiets Lotta Edholm konstaterar på sin blogg att det nya förslaget är mycket bättre än det tidigare: "Borta är de byggnader som skymde utsikten över Mälaren och Saltsjön. Borta är också den 'mur' som i det tidigare förslaget reste sig på Södermalmssidan." Fram till den 19 juni ställs förslaget ut i Sjömanshemmet, jag får återkomma med egna intryck när jag varit där.

Förslaget till nya Slussen.

Mycket talar för att ombyggnaden nu blir av. Till och med Miljöpartiet, legendariska betonghäcker i stadsbyggnadsfrågor, har veknat. MP:s sympatiska gruppledare Emilia Hagberg lovar i en debattartikel att man inte ska bråka i onödan kring nya Slussen.

Ändock hissas varningsflaggor här och där. Slussen kan bli en ny almstrid, spekuleras det kring i SvD. Men den spekulationen är nog mest ett försök från överlevarna ur den numera konservativa 68-generationen att skapa en självuppfyllande profetia. En ny almstrid förutsätter att något är hotat som människor uppskattar. Men Slussen kan väl ingen vettig människa uppskatta?

För det stora problemet med Slussen är faktiskt inte att den är sliten och dåligt underhållen. Det stora problemet med Slussen är att den är dysfunktionell.

Slussen må vara spektakulär som byggnadskonstruktion och trafikkarusell. Men det är inte samma sak som att den gör sitt jobb.

Det vet alla som försökt ta sig till fots genom Slussen. Gångbanorna är ogästvänliga och otydliga. Som regel tvingas man ta sig igenom mörk och kymig tunnel, över sterila stenöknar eller upp och ner för vindlande trappor innan man kommer dit man ska. Slussen är som gjord för att skapa osäkerhet bland nya besökare.

Det vet alla som försökt köra bil genom Slussen. Upp och ner, runt och igenom. Att ta sig ur Slussenkarusellen är bara obetydligt mindre komplicerat än att slå ett pålstek för första gången.

Det vet alla som försökt åka buss från Slussen. Trist, svårnavigerad, svårforcerad - inte särskilt eftersträvansvärda kvalifikationer för en knutpunkt där tusentals resenärer och turister passerar varje år.

Stockholm förtjänar något bättre, fräschare och mer ändamålsenligt. Det tror jag de flesta inser. Därför lär det inte bli någon almstrid om Slussen. Det finns helt enkelt ingen som vill ta fajten.

Läs även
Mark Klamberg: Nya Slussen
Hanna Fridén: 34 skäl till att inte bevara Slussen

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

1 kommentar:

Skattefredrik sa...

En orsak till att bil- och busstrafik på Slussen är så krånglig är att den byggdes för vänstertrafik.