2010-05-22

Snart sake till sushin även i Sverige?

Det var inte så länge sedan som man inte fick beställa en öl på restaurang i Sverige utan att samtidigt beställa in en bit mat. Vilket ledde till att många barer under disken hade en färdigbredd ostsmörgås som ställdes fram när gästen beställde. Gästen var naturligtvis inte intresserad av smörgåsen, så när ölen var urdrucken tog bartendern tillbaka smörgåsen och serverade den till nästa ölbeställare. En absurd konsekvens av ett absurt förmynderi.

Lite bättre har det blivit sen dess, men fortfarande är alkoholservering förknippat med ett strängt regelverk. Glädjande nog har nu regeringen lagt fram en proposition som ska göra det något lättare att få alkoholtillstånd. Bland annat ändras kravet så att serveringsstället inte behöver ha utrustning för att "laga" mat utan enbart för att "tillreda" mat, vilket öppnar för att man ska kunna beställa öl eller sake till sin sushi. De nya reglerna har fått kritik för att vara otydliga, men jämför man lagtexterna tycker jag att skillnaden mellan den nya och den gamla, mer rigida, lagen är rätt tydlig.
7 kap. 8 § alkohollagen (1994:1738)
Tillstånd för servering till allmänheten året runt eller årligen under viss tidsperiod får meddelas endast om serveringsstället har ett kök för allsidig matlagning och tillhandahåller lagad mat.

8 kap. 15 § nya alkohollagen
Stadigvarande tillstånd för servering till allmänheten får medges endast om serveringsstället har ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt tillhandahåller lagad eller på annat sätt tillredd mat.

Snart med sake?

Den nya alkohollagen innehåller även en del andra förändringar, t.ex. ska det bli enklare för cateringföretag med alkoholtillstånd och det ska bli tillåtet med mässor med provsmakning riktade till allmänheten. I frågan om gårdsförsäljning (se Vad vill Folkpartiet? Del 2.), dvs. att en lokal producent av t.ex. öl eller vin ska kunna få sälja sina produkter i en egen gårdsbutik, så väljer regeringen att avvakta den utredning som ska titta på om detta är förenligt med EU:s regler. Jag hoppas att utredningen kommer fram till att gårdsförsäljning ska tillåtas.

Läs andra om alkoholpolitik, gårdsförsäljning

Inga kommentarer: