2010-05-24

Pr för Sverige!

Hade lovat mig själv att inte skriva mer om vårt statsskick på ett tag, men kunde inte låta bli. För säga vad man vill om kungahuset, men nog har det en förmåga att skapa uppmärksamhet för Sverige i utlandet:
I den internationella pressen får vi bl.a. veta att
"[t]he Swedes have become used to colourful episodes in the lives of the younger Royals.

Princess Victoria's younger sister, Princess Madeleine, called off her wedding to Jonas Bergstrom last month after a Bournemouth university student told a gossip magazine that she had a fling with him during a ski trip.

Her brother, Prince Carl Philip, is dating a model and reality television star notable for posing topless with only a python to protect her modesty."
Undrar hur svensk exportindustri skulle klara sig utan sådana pr-insatser från familjen Bernadotte?

Vad gäller diskussionen om att Victoria ska föras fram i kyrkan av sin far, s.k. brudöverlämning, så har Hanna Lager sagt det mesta som behöver sägas på sin blogg. Symboliken i en brudöverlämning är riktigt, riktigt trist.

Läs mer om brudöverlämning, republik, monarki

4 kommentarer:

Kungen sa...

Jag vill inte lägga mig i den diskussionen. Jag tycker att det är så många som har så mycket uppfattningar, så att man – ja...

annalin sa...

Alltså jag var tvungen. Tyckte att det var sånt bra uttalande!

Anonym sa...

Om Victoria var en vanlig bortskämd och obildad överklassflicka var brudöverlämningen en privat fråga endast mellan henne, brudgummen och prästen. Och utan total enighet om denna Hollywoodceremoni fick det annars bli en borgerlig vigsel. Men nu är det en av folket betald symbolladdad vigsel i en nyrustad kyrka som TV-sänds över världen. Gud bevare kungariket Sverige för denna komplett sanslösa dumhet i det officiella ljuset. Detta är inte en privatangelägenhet. Detta är inte någon pubertal rätt att “bestämma själv”. Kan någon tala förstånd med denna blivande statschef? Eller är detta första tecknet på hennes omdömeslöshet? Illavarslande för framtiden. Tids nog är det monarkin som blir omyndigförklarad…
Vad brudöverlämning innebär:
http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2010/04/22/magdalena-om-att-ge-bort-bruden-7047

Elin sa...

Jag tycker du ska låta bli att lova dig själv såna saker. Ett republikanskt inlägg då och då mår vi, dina bloggläsare, bara bra av!