2010-05-04

Bladholms kurragömma-lek

Ordföranden i Stockholms kommunfullmäktige heter Bo Bladholm och bor i Gamla stan. Eller, gör han det? ABC-nyheternas reporter Christoffer Wendick har fått nys om att Bladholm i själva verket residerar någon annanstans och i god grävarandra skuggat honom på väg hem från kommunfullmäktiges möte. Det verkar som att Bo Bladholm bor på Värmdö.Varför tilldrar sig Bo Bladholms hemvist nu mediernas intresse, kan man fråga sig? Jo, som politiker och förtroendevald i Stockholms kommun förväntas han också bo i kommunen. Jag är osäker på om det är ett lagkrav eller bara en etablerad princip inom politiken, men ur förtroendesynpunkt torde det ha underordnad betydelse. Bladholm har en övernattningslägenhet i Stockholm där han är skriven, men tycks alltså i själva verket regelmässigt tillbringa sin dygnsvila i Värmdö kommun. Han borde därmed inte inneha uppdraget som lord mayor i Stockholm

Man kan ha synpunkter på den här principen. I grund och botten tycker jag att väljarna borde få förtroendet att bestämma vem de vill bli företrädda av, oavsett om han eller hon är bosatt i kommunen eller inte. Detta med att kommunpolitiker bor utombys torde inte vara ett särskilt utbrett problem ute i landet, men i Stockholm kan ju en flytt på ett par hundra meter leda till att man vips hamnar i Solna eller Huddinge. Är det rimligt att en kompetent och erfaren kommunpolitiker ska behöva avsäga sig alla uppdrag i en kommun bara för att hon, av ett eller annat skäl, köper ett hus ett par kvarter bort? (Förutsatt, förstås, att man är öppen med detta mot väljarna.) Det är, tycker jag, inte alldeles självklart.

Dock: Om ABC-nyheternas tes stämmer och Bo Bladholm myglar med var han egentligen bor - ja, då har han inte varit särskild öppen. Och bör väl i rimlighetens namn ta konsekvenserna av det.

Läs mer om Bo Bladholm, hyckleri, politikerförakt

11 kommentarer:

Magnus Persson sa...

Lagkrav. Om man inte är skriven i rätt kommun, har man inte rätt att vara förtroendevald.

Jesper Svensson sa...

Tack för info! Var står det nånstans?

Anonym sa...

kommunallagen fjärde kapitlet se speciellt paragraferna 5 (om valbarhet), 2 (om rösträtt) och 8 (om att upphöra att vara valbar).

Anonym sa...

Bryter även mot 7§ Folkbokföringslagen om han är skriven i Sthlm och bor på Värmdö...

Jesper Svensson sa...

Anonym - Tack för det! Folkbokföringslagen hade jag dock koll på, det var därifrån jag hämtade formuleringen "regelmässigt tillbringa sin dygnsvila".

Gissar att kommunalskatten är högre i Värmdö, så om Bladholm nu felaktigt är skriven i Sthlm så har han dessutom gjort en bra affär.

Anonym sa...

Med tanke på att Värmdö har Stockholms läns högsta kommunalskatt borde det skilja ca 3procentenheter i skatt. Har han en lön om 50 000 kr/mån (lågt räknat) tjänar han på detta ca 18 000 kr/ år eller 1 500 kr/mån i minskad skatt.

Anonym sa...

Årets kalkonreportage!
Skrattade lätt åt reportern allvarsamma stämma. Trodde först att det var en parodi, men när jag förstod att han menade allvar så skrattade jag så jag grät :-D :-D

Daniel sa...

Vilket totalt meningslöst reportage. Stockholm värmdö - värmdö stockholm? Vem orkar bry sig? Inte jag i alla fall. Fast det är inte förvånande. Orkar man bry sig om toblerone så orkar man nog bry sig om detta. Lägg ner och rikta fokus på något relevant istället.

Jesper Svensson sa...

Anonym 19:25 och Daniel - Detta kanske inte är århundradets mest intressanta nyhet. Men ändå. Om lagen säger att en politiker måste bo i den kommun där han/hon är folkvald - är det då inte värt att rapportera om en politiker bryter mot den lagen? Om inte annat så för att signalera att lagstiftningen kanske får märkliga effekter i storstadsregioner.

Daniel sa...

Jesper:
Där har du en poäng. Bra att lyfta fram att det kan bli tokigt ibland med nuvarande lagstiftning. Men jag har inte sett/hört/läst så mycket av den varan. Det har mest varit en häxjakt mot Bladholm.

Re. Daniel sa...

Sen kan man fundera på politikers roll som förebilder (som jag tycker de ska vara). Tänk om alla skulle börja skriva sig i den kommun de känner för. Jag skulle gärna då skriva mig i Solna som har Stockholms läns lägsta skatt. Skulle tjäna en massa pengar på det då jag bor i en högskattekommun.