2010-05-29

Jobbet för tufft för en tjej?

Dagens skämskudde vill jag plocka fram när jag läser om Söders Kött och Fläsk AB i Johanneshov som sökte en styckmästarlärling. En kvinnlig kandidat som sökte fick svaret att "jobbet är inget för tjejer". Det handlade om tidiga morgnar, jobbet var tungt och miljön kylig.

Nu är det 2010-talet och man hade hoppats att den här typen av fördomar skulle vara på väg ut. Uppenbarligen lever de och frodas, vilket Söders Kött och Fläsk visat. Unket.

Förresten läste jag någonstans upprörda rader över att den diskriminerade kvinnan fick 70 000 kr av arbetsgivaren. Detta sattes i relation till domen rörande dödsmisshandeln på en p-plats i Landskrona, där den döda kvinnans make tilldömdes drygt 60 000 kr i skadestånd. Man kan ha synpunkter på skadestånden i svenska domstolar. Men här kan noteras att de 70 000 kronorna till den diskriminerade kvinnan var resultatet av en förlikning, dvs. en överenskommelse mellan kvinnan och Söders Kött och Fläsk. Det är alltså inte en domstol som dömt ut pengarna.

Läs mer om diskriminering, könsdiskriminering, 10-talet, skadestånd, förlikning

1 kommentar:

Anonym sa...

Låt henne börja på Skatteverket som kuvertslickare som jag. Definitivt inte för jobbigt... Hjärnan blir inte direkt överansträngd. Inte plånboken heller för den delen.