2010-05-25

Den nya Atlantpakten?

"Jag älskar att ta ut skatt."
Den colombianske presidentkandidaten Antanas Mockus visar sig ha en del gemensamt med den svenska vänsteroppositionen. Vågar man gissa på en atlantisk högskattepakt om de rödgröna skulle vinna valet? Det vore väl häftigt. Eller hur, Mona Sahlin?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det ska va häftigt att betala skatt!

Jesper Svensson sa...

Häftigt var ordet.

Titi sa...

I Colombia är skattesatsen 18%. Ingenting internationellt sett. Sedan är Colombia det land med sämst utfall mätt med Gini i Sydamerika. En av länderna i världen med större skillnader mellan fattiga och rika.
Mycket fattigdom (sämst i Sydamerika), hög arbetslöshet, en en hälso- och sjukvårdssystem sämre än USAs och på väg till konkurs.. och ändå högt tillväxt i den senaste 5 åren.
Är det så tokigt att höja skatterna för att omfördela lite av denna tillväxt och garantera grundläggande behov till befolkning?

Anonym sa...

I Colombia känner man en uppgivenhet och skeptisism mot allt vad skatter och politiker heter. Alla får klara sig bäst själva.
Mockus vill ändra på det här och få Colombianerna att känna sig delaktiga i nationen och att det finns politiker som inte är korrumperade.

Jesper Svensson sa...

Titi - Poängen med detta inlägg var nu inte en djupanalys av situationen i Colombia utan att illustrera den övertro till skattehöjningar som lösningen på alla problem som verkar finnas på ömse sidor Atlanten. Skattehöjningar kan i vissa situationer vara ett medel, men för Mockus (och för den delen Ohly och hans vänner) tycks de alltid vara ett självändamål.

Anonym 03:37 - Om Mockus blir vald till president hoppas jag såklart att han lyckas med den ambitionen. Men han borde nog koncentrera sig på vad han ska göra med skattemedlen snarare än att skatterna ovillkorligen måste höjas.

Titi sa...

.. därför min enkla analys.
Mockus har redan varit borgmästare och åstadkommit stora förändringar i Bogotá, genom en väl användning av offentliga resurser.
Titta gärna på denna dokumentär film:
http://www.youtube.com/watch#!v=5OdhD5D5its&feature=related
Många säger att han är nyliberal (i Colombia), vilket han inte är, man kan inte säga att man älskar ta ut skatter och kalla sig nyliberal. Däremot privatiserade han en del offentlig verksamhet som inte höll ekonomin och var korrumperad när han var borgmästare. Ohly hade nog aldrig gått på detta, eller hur?
Jag insisterar i att gå djupare i detta ämne eftersom jämförelser inte passar i detta sammanhang. Colombia är inte lika med Sverige. Mockus är inte lika med Ohly (Herregud! Vilket förolämpning mot Mockus!!)
Titta gärna på denna artikel: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/apr/30/colombia-antanas-mockus-green

Jesper Svensson sa...

Det framgår ju inte minst av den artikel som jag länkar till att det Mockus kanske främst har gemensamt med den svenska vänstern är att han älskar höga skatter. Och det var det jag raljerade över. Du bör inte läsa in mer än så i inlägget.