2010-05-18

I framtiden kan Kuba vara fritt

Under helgens vistelse i underbara Vibberbo läste jag en artikel i lokaltidningen om Atlantseglarna Diana Eichelkraut och Rolf Halvarsson som berättar om sitt senaste seglingsäventyr, där de haft idel positiva upplevelser - Kap Verde, Brasilien, Karibien - tills de nådde Kuba, Fidel Castros kommunistdiktatur.

- Där tog det positiva slut, berättar Diana Eichelkraut. Jag är uppväxt i Östtyskland och det var inga roliga minnen som kom upp av det vi såg i Kuba, det var militärer överallt som höll kontroll på oss och så fort vi försökte ta oss i land kom de direkt med hundar och jagade ut oss.

Diktator. Förtryckare. Och Svensk-Kubanska Föreningens idol.

Överallt där kommunismen etablerat sig har våld och förtryck blivit följden. Det har Diana Eichelkraut, och många andra som växt upp under den röda fanan, fått erfara. Ändå finns det fortfarande människor som försvarar såväl detta omänskliga samhällssystem som Fidel Castros diktatur. Lars Ohly, partiledare för Vänsterpartiet, kallade sig kommunist åtminstone så sent som 2003. Svensk-Kubanska Föreningen bedriver oförtrutet Castro-propaganda under parollen "solidaritet med Kuba" (en "solidaritet" som naturligtvis enbart gynnar diktaturen).

Tack och lov finns det motkrafter. Silc är en liberal stiftelse som arbetar med demokratibistånd. Silcs projekt har som mål att stärka organisationer och personer som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter. Ett av de länder Silc prioriterar är just Kuba.

Tillsammans med organisationen KIC driver Silc fonden Kubas politiska fångar, som ger ekonomiskt och moraliskt stöd till de oppositionella som Castro-regimen arresterat. Ett sätt att visa verklig solidaritet med Kuba och Kubas folk är att ge ett bidrag till fonden. Med stöd från demokrater runt om i världen kan Kubas opposition segra, och kubanerna befrias från det kommunistförtryck som Diana Eichelkraut och många andra blev av med i slutet av 1980-talet.

Läs även
Martin Ängeby: Stöd Kubas politiska fångar

Läs mer om Silc, Kuba, Diana Eichelkraut, Lars Ohly, Svensk-Kubanska Föreningen, Fidel Castro, kommunism

Inga kommentarer: