2010-05-23

Monarki är inte en fin tradition

"Det är ju en så fin tradition", hävdas ofta från personer som vill bevara den svenska monarkin. Jag antar att man då syftar på monarkins yttre attribut; guld och juveler, frasiga sidenklänningar, ordenskraschaner och epåletter, hedersvakter och sjuglasvagnar. Det är lätt att förstå att grannlåten tjusar och förför.

Men monarkin är inte bara dess yttre attribut. Med monarkin följer ett system som bygger på en människosyn som är helt främmande för 2000-talet. Monarkin bygger på utvaldhet och blodsband; vem som helst har inte tillträde till den exklusiva familj inom vilken tronen ärvs.

För inte särskilt länge sedan tog sig detta bisarra uttryck. SvD berättar idag om prinsessan Lilian, vars relation till prins Bertil under lång tid var en offentlig hemlighet. Hon var av fel börd och ett äktenskap med prinsen skulle äventyra hans rätt till tronen, vilket man inte vågade riskera i en situation där arvprinsen hade dött i en flygolycka och lillprinsen ännu inte var myndig. Således fick de smyga med sin kärlek tills kungen behagade ge dem tillstånd att gifta sig.

Prinsessan Lilian hovniger djupt inför kungaparet. Foto: Jan Collsiöö/SvD

I SvD-artikeln berättas att Lilian länge var illa sedd i kungahuset.
"När kungen kom på middag hemma hos Bertil i Villa Solbacken fick Lilian inte vara hemma och porträtt på henne togs ner. Först till Gustaf VI Adolfs 90-årsdag 1972 fick hon vara med officiellt vid födelsedagsfirande. Efter år av tårar, isolering och utfrysning. Men något äktenskap med prinsen var det inte tal om."
Det prinsessan Lilian och prins Bertil fått uppleva är ingen "fin tradition". Det är den brutala kraften i en djupt inhuman institution som inte skäms för att kränka människors rätt att fritt välja sin livspartner. Än idag upprätthålls detta i svensk grundlag. Sverige behöver ett värdigare, och mänskligare, statsskick.

Läs mer om prinsessan Lilian, prins Bertil, monarki, republik

5 kommentarer:

annalin sa...

Men bilden. Jag fattar inte proportionerna.
Trots att jag vet att prinsessan lilian är pytteliten IRL, så ser kungaparet ut som att de är 80 cm långa, som några små skogsväsen
(och jag har alls inget emot kungar och drottningar i sagovärlden!)

Jesper Svensson sa...

Du har rätt, har inte tänkt på det. Fotografen kanske är republikan och vill få kungligheterna att framstå som små sagoväsen?

Anonym sa...

Glöm det. Liberala fjantar kommer alltid vara en marginaliserad minoritet i Sverige.

Panoptes sa...

Alla medlemmar av det kungliga huset är fullt fria att gifta sig med vem de vill, utan att fråga någon om lov.

Det är bara om de vill behålla rätten till tronen som de bör inhämta statschefens och regeringens samtycke.

Jesper Svensson sa...

Panoptes - Det har du helt rätt i, och jag har nog inte påstått något annat. Men ur mänsklig synvikel är det illa nog att samtycke måste inhämtas över huvud taget.