2010-11-04

Kungen vänder blad

Ur svenska skogars djup trädde han så fram idag, vår kung, för att möta mediedrevet. Skälet var väl egentligen den pågående älgjakten, men det alla var intresserade av att veta var förstås vad majestätet hade att säga om den milt sagt uppmärksammade bok som nyss landat på bokhandelsdiskarna. Carl XVI Gustaf - den motvillige monarken heter den, och den lär bl.a. skildra några mindre smickrande eskapader i kungens umgängesliv.

Presskonferensen (eller vad man ska kalla det; såvitt jag förstår gavs inte tillfälle för de till urskogen inresta journalisterna att ställa frågor) har goda förutsättningar att gå till historien som ett stycke häpnadsveckande reality-humor. För vad sa han, egentligen?

Kungadravel inför mediedrev.
Bild från Politikerbloggen.se.

"Det finns ju ett stort intresse, har jag förstått, inför en en en en en bok som har kommit ut i min ära, så att säga...", börjar kungen, och berättar sedan att han inte hunnit läsa boken. Halva dagen igår var han nämligen på "annat jobb". Vilket detta "andra jobb" är skildrar han sedan otroligt utförligt:

"Jag var faktiskt i S:ta Klara kyrka i Stockholm, vilket var ett väldigt intressant besök. Jag har varit där tidigare - även prinsessan Madeleine har varit där och prins Carl Philip har jobbat där med olika projekt och jag var där hela förmiddagen..."

Sådär håller det på och alla får veta vilka behjärtansvärda välgörenhetsprojekt kungen och hans familj är engagerade i. Även om det nog inte var just den informationen som journalisterna hade kommit dit för. Och det verkar till slut även kungen inse, eftersom han återgår till att prata om boken. Han förklarar att då han inte hunnit läsa boken så kan han heller inte "recensera" den.

"Jag har emellertid fått mig förstå, på grund av en massa rubriker, vad som kan handla i den här boken och så vidare", fortsätter kungen och medger att han inte tycker rubrikerna varit "jättetrevliga" att se. Så han har pratat både med sin familj, och med drottningen, och kommit fram till att de vänder på ett blad och ser framåt i stället eftersom det som beskrivs i boken skett långt tillbaka i tiden.

Herrejösses. Maken till intetsägande svammel får man leta efter. Lyckligtvis är Aftonbladet vänliga nog att tillkalla en retorikexpert för att förklara vad kungen menade. Det intressanta är förstås att kungen - som även om han inte läst boken rimligtvis ändå borde vara något orienterad om dess innehåll - inte dementerar något utan bara konstaterar att han vill "vända blad". Vilket inte torde göra mycket för att strypa vattenflödet till skvallerkvarnarna - tvärtom tycks dammluckorna nu stå på vid gavel. Kanske hade det varit bäst om kungen, som en pr-konsult föreslår, helt enkelt hållit käften.

Ett axplock bland alla artiklar
Expr: Kungen flyr från frågorna - lämnar Sverige
Expr: Läs kungens tal - ord för ord
Expr: "Kungen är i obalans"
AB: "Hovet har gjort två fel"
DN: "Saker som hänt långt tillbaka i tiden"
DN: Rusning efter kunglig skandalbok
SvD: Pr-expert: Fel med presskonferens
SvD: "Det vi skrivit om är en droppe i havet"
Politikerbloggen: Se kungens pressträff om skandalboken