2010-11-26

Verklighetens RUT fjärran från vänsterns myter

Alliansen vann valet och därmed kunde det populära RUT-avdraget räddas. En skattereform som gjort svarta jobb vita, hjälpt människor in på arbetsmarknaden och gett vanliga svenskar möjlighet att ägna sig åt annat än tvätt och städning.

Ändå är RUT-avdraget känsligt i den politiska vänstern. De rödgröna lovade att avskaffa det om de vann valet (vilket tack och lov inte inträffade). Ett av argumenten mot RUT är att avdraget "gynnar de rika". Vilka dessa "rika" är har alltid varit något oklart, men man ska väl föreställa sig någon bukstinn Östermalmsbaron med hunsade tjänstehjon.

Ingen typisk RUT-kund.

Vänsterns verklighetsbild får nu emellertid konkurrens av - tja, av den riktiga verkligheten. Enligt statistik från Skatteverket har nämligen hela 283 000 hushåll utnyttjat RUT-avdraget hittills i år. Enligt Homemaid, en av de största aktörerna på marknaden, är det barnfamiljer som är den överskuggande största gruppen bland dem som använt sig av RUT-avdraget. Typkunden är en barnfamilj med två arbetande föräldrar med medelinkomst. Östermalmsbaronen lyser med sin frånvaro. I den riktiga verkligheten, alltså.

Källor: DN, SvD, DI, LTZ

Läs även
Carina Boberg: RUT vanligast hos 2-barnsfamiljer
Rasmus Jonlund: Många älskar RUT

Läs andra om RUT-avdrag, RUT

Inga kommentarer: