2010-11-05

Svarta pengar i den orange sopsäcken

Säkert har du någon gång sett de orange byggavfallssäckarna som finns runtom på stan? Det är ju svårt att undgå. Bolaget Big Bag Sweden AB har lyckats bygga ett starkt och synligt varumärke kring en framgångsrik affärsidé. I den här filmen berättar bolagets grundare om hur företaget blivit framgångsrikt.Tittar man på siffrorna så avslöjas att affärsidén är så framgångsrik att bolagets försäljning ökat från 58 till 105 miljoner kronor de senaste tre åren. År 2009 gjorde man en vinst på 3,6 miljoner.

"Vad tjänar ni pengar på?" frågar intervjuarna i filmen. "Vi tjänar pengar på säckar, transporter och det som ligger i säckarna - avfallet", svarar företagets grundare. "Och på falska fakturor", skulle han kunna ha lagt till.

För en vecka sedan fälldes han nämligen i kammarrätten (mål nr 473-09 och 474-09) för att ha sett till att bolaget tagit emot falska fakturor. När pengarna betalades ut så gick de inte till något bolag som sålt tjänster till Big Bag, utan de gick i stället direkt till grundarens egna fickor.

Big scumbag.

Drygt 700 000 kr i svarta pengar roffade han åt sig under två år. Det motsvarar ungefär 1,5 miljoner i lön under den tiden. De skattepengar som han lurade oss andra på skulle till exemepel räcka till två underskötersketjänster på ett äldreboende under ett år.

Man kan tycka att en ägare till ett bolag som gör miljonvinster skulle kunna leva på den lön och de utdelningar han kan ta ut från bolaget. Men det räcker tydligen inte. I stället ansträngde sig Big Bags grundare för att göra upplägg med låtsasbolag och fixa kumpaner som springer till banken och tar ut pengar.

"Skickligt varumärkesbyggande", tänker kanske någon som ser de orange sopsäckarna på gatan. "Big scumbag", tänker jag.

Läs andra om Big Bag, skattefusk, girighet

3 kommentarer:

Silas sa...

Väl uppmärksammat, och bra att det redovisas. Jag tänkte i textens inledning att det skulle handla precis om framgångssagan big-bag. Som jag aldrig tänkt mer på än att jag liksom du registrerat de orangea säckarna, och tänkt att "det där verkar riktigt smart".

När man har ett framgångsrikt företag som du beskriver, och ändå fuskar - vad ska då krävas för att få folk att följa reglerna. "Ett samhälle där alla vill göra rätt för sig" - vilket skämt. Tror Skatteverksfolk fortfarande på det där?

Anonym sa...

Kan det vara så att stjärnpolitikern löste detta fallet?

Jesper Svensson sa...

Silas - Ja, uppenbarligen tror åtminstone Skatteverkets ledning på det där, eftersom kontrollresurserna hela tiden minskar ;-)

Anonym - Kan tyvärr inte ta åt mig äran av detta, snubblade över rättsfallet av annan anledning.