2010-11-10

Ännu ett monopol har fallit!

I veckans nummer av Mitt i Söderort finns en artikel (ej på nätet) om långa köer till bilprovningen. Bilister från hela Stockholmsområdet köar mitt i natten för att få sin bil besiktad på bilprovningen i Bollmora. Härliga nyheter, tycker jag!

För bilprovningen i Bollmora är inte vilken bilprovning som helst. Det är Carspect, Sveriges första bilprovning som inte drivs av det statligt ägda aktiebolaget Svensk Bilprovning. Och köerna - ja, de är ju en konsekvens av att Carspect kommit på ett koncept som många bilister gillar, nämligen att erbjuda drop in-tider.

På väg mot en friare marknad.
Bild: Anna Z Ek, Mitt i Söderort.

AB Svensk Bilprovning, som funnits i 47 år, finns inte drop in-möjligheten över huvud taget. Men nu ska det lanseras i hela landet, säger deras informationschef.

Exemplet Carspect i Bollmora visar hur positiva effekter som kan uppstå när gamla monopol bryts upp. Nya idéer testas, konkurrenter utmanar varandra och servicen för kunderna blir bättre.

Folkpartiet och våra borgerliga kollegor har skrotat en hel del gamla monopol genom åren. Avregleringen av flygmonopolet i början av 1990-talet öppnade upp för lågprisflyg även i Sverige, och tack vare det skrotade radiomonopolet har vi nu fler radiokanaler att välja mellan. Under de senaste fyra åren har SJ:s tågmonopol och apoteksmonopolet rensats ut - och nu är alltså även bilprovningsmonopolet förpassat till historiens sophög.

Grattis Carspect, och alla andra duktiga bilprovningsföretag som nu har chansen att tävla om svenska bilisters gunst. Och grattis Sveriges bilägare; snart finns drop in-stationer på fler ställen än Bollmora. Alliansens politik gör skillnad - men det finns mer att göra.

Fortfarande finns nämligen ett spelmonopol i det här landet (se Låt spelbutiken hålla öppet), vilket hindrar spelföretag från att sälja sina tjänster på den svenska spelmarknaden. Kul för Svenska spel och socialdemokraterna, men knappast något som gynnar konsumenterna. Nu måste Alliansen ha modet att låta även spelmonopolet falla!

Läs andra om bilprovning, monopol, avreglering, Carspect, Bilprovningen, spelmonopol, spelmonopolet

4 kommentarer:

Anonym sa...

Om monopolet på spel på hästar tas bort blir det väl inga pengar till priser i loppen och då blir det inga lopp utan hela branschen faller ihop?

Jesper Svensson sa...

I mina öron låter det synnerligen kontraproduktivt att något företag skulle vilja medverka till att dra undan mattan för sin egen affärsverksamhet. Det kommer naturligtvis att skakas fram pengar till priserna även utan spelmonopol.

Michael sa...

Varför nämns inte alkoholmonopolet? Att omyndigförklara landets samtliga medborgare är knappast liberalt. Varför ska inte en vuxen människa kunna springa ner till jourbutiken och köpa en flaska vin till middagen?

Jesper Svensson sa...

Jag bedömer att spelmonopolets avskaffande ligger lite närmare i tiden. Men visst håller jag med om att även alkoholmonopolet borde luckras upp framöver.