2010-10-04

Låt spelbutiken hålla öppet

I somras (se Game over för spelmonopolet?) skrev jag om den svenska spelmarknaden och en domstolsprocess rörande spelautomater som nått upp till Högsta domstolen.

Nu har en annan domstol, Regeringsrätten, nekat prövningstillstånd och därmed fastställt en dom från lägre instans som tvingar spelföretaget Betsson att stänga sin spelbutik på Götgatan i Stockholm, hälsar Betssons områdeschef Magnus Hugemark i ett mail till mig.

Betsson stänger butiken.

Det kan därför vara på plats att upprepa det jag skrev i somras: Det finns inget skäl för svenska staten att hålla sig med ett spelmonopol. Spelmarknaden borde öppnas upp för flera aktörer.

Borgerliga regeringar har ett bra track record när det gäller att bryta upp gamla monopol. Flygmonopol och radiomonopol är historia tack vare liberal politik. Järnvägsmonopolet och apoteksmonopolet likaså. Nu är det hög tid att även låta spelmonopolet ta plats på förmynderiets sophög.

Uppdatering 12/10
"Spelmarknaden är ett stort bekymmer nu när man fått in konkurrens från utländska spelbolag som verkar i Sverige", säger Sven-Erik Österberg (S) i en SvD-artikel. Och han får medhåll från Anders Borg (M): "Det är problematiskt", tycker finansministern om att utländska spelföretag marknadsför sina tjänster i Sverige. Självklart ska lagstiftningen följas. Men i stället för att stångas mot spelföretagen borde herrar Österberg och Borg ta tillfället i akt att öppna för en lagändring som tillåter fler spelbolag att verka lagligt i Sverige.


Läs även
Betsson tvingas stänga spelbutiken på Götgatan - IGEN (pressmeddelande från Betsson, 1 oktober)
Betsson tvingas stänga omtvistad spelbutik (E24, 1 oktober)
Spel och dobbel är ingenting för staten (SvD, 22 augusti)
Högt spel med statens pengar (SvD, 12 oktober)
Staten som spelmissbrukare (SvD, 16 oktober)

Läs andra om spelmonopolet, spelmonopol, lotterilagen, Lotteriinspektionen, Svenska spel, Betsson

1 kommentar:

Magnus Hugemark sa...

Betssons VD Pontus Lindwall svarar på SvD-artikeln här:

http://about.betsson.com/sv/felaktiga-pastaenden-svd/