2010-10-04

Barnsliga insinuationer om SD-stöd

Jag borde ha fokuserat på vad som sades under mötet med besökarna från skattemyndigheter i andra EU-länder. Men det gick ju inte, när talmansvalet var i full gång. Tack och lov för Twitter, med vars hjälp jag kunde följa spänningen i plenisalen. (Jag hoppas jag gjorde det något sånär diskret.)

Att Per Westerberg (M) blev återvald var väl ingen högoddsare. Röstsiffrorna blev 194 för Per Westerberg mot 153 för motkandidaten Kent Härstedt (S). Eftersom två riksdagsledamöter var frånvarande (Thomas Bodström [S], letade hus i USA och Christina Höj Larsen [V] var på toa) och en rödgrön ledamot (man vet inte vem eftersom omröstningen var hemlig) röstade på Westerberg så fanns det en majoritet för Alliansens kandidat även utan Sverigedemokraternas röster, vilka alltså i princip var betydelselösa i dagens talmansval.

Svingar klubban fyra år till.
Foto: Melker Dahlstrand.

Det hindrar nu inte en del S-politiker från att börja insinuera att regeringen tar stöd av SD. Först ut var riksdagsledamoten Monica Green, som raskt twittrade "Sverigedemokraterna stödparti till regeringen". Därefter kom riksdagskollegan Carina Hägg ut på banan: "och så fick högeralliansen som de ville, SD stöd, va va det jag sa i valrörelsen" var hennes budskap.

Därmed spinner de vidare på den tramsiga idén om att det block vars förslag SD väljer att rösta på skulle kunna klandras för detta. Eller, rättare sagt, om SD röstar på regeringens förslag så kan regeringen klandras. För ingen tror väl att Carina Häggs och Monica Greens barnsliga kritik skulle riktats mot De rödgröna om SD i stället valt att lägga sina röster på Kent Härstedt?

Inga kommentarer: