2011-04-05

Tjoho! Mer förbud!

När man har ont om idéer kan man alltid förbjuda något, tycks vissa politiker resonera. Således har riksdagsledamöterna nu i stor enighet bestämt sig för att förbjuda sms:ande vid bilkörning.Nytänkande jämfört med vissa politiker.

På lobbyorganisationen Motormännen jublar man. "Vi välkomnar att man äntligen nu ger upp den här skampositionen som bara Sverige har haft genom att inte reglera", säger deras trafiksäkerhetsansvarige Niklas Stavegård.

Själv är jag inte lika övertygad om att det är "skamligt" att inte reglera allting. Man kan inte lagstifta om allt, skrev jag i ett blogginlägg i ämnet i höstas, och det tycker jag fortfarande gäller. Det är möjligt att den gamla lagen om vårdslöshet i trafik behöver förtydligas.

Men var ska gränsen gå för att regleringsivriga politiker ska bli nöjda? Vad mer ska förbjudas? Som jag skrev i höstas: "om vi reglerar mobilanvändning, hur ska vi då förhålla oss till drickandet av varmt kaffe i bilen? Eller förekomsten av stökiga barn i baksätet? Eller tryckande på gps-navigatorn?" Enligt somliga politiker är nog svaret enkelt. Reglera mera! I beg to differ.

Läs även
Nina Larsson: Måste man förbjuda allt?


Media: DN, SvD, Metro, Sydsvenskan, GP

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Nils Lindholm sa...

Men visst skulle det väl kännas lite frustrerande i domstolen då den som körde ihjäl dina barn försvarar sig med:
jamen det är ju inte förbjudet att sms då man kör bil.

Jesper Svensson sa...

Eller så anser domstolen att det ryms inom vårdslöshetsbegreppet?

Nils Lindholm sa...

Men ditt barn har dött, pga. av någon annans vårdslöshet.
Vad ska du då göra?
Det går inte att få tillbaka sitt barn oavsett vad domstolen dömer.
Ett förbud skulle kanske räddat ditt barn.

Jesper Svensson sa...

Jag tycker att var och en som framför en bil ska göra det på ett trafiksäkert sätt, och däri ingår att hålla ögonen och fokus på trafiken. För mig räcker det, vi behöver inte förbjuda varje enskilt beteende som vi tycker är dåligt. Var ska vi dra gränsen? Sms:a? Knappa på mobilen? Byta radiokanal? Justera temperaturen? Peta näsan? Risken är att vi hamnar i en förbudsspiral, och för varje nytt förbud så lyfter vi ansvaret från individen och för över det till rättstillämpningen.