2011-04-24

Trams med trist baksida

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt och hans "kulbo" är på påsksemester i Turkiet. På en restaurang i Istanbul beställde han en dry martini, som han tyckte var för dyr. Sedan sade han något dumt om Fredrik Reinfeldt, och passade på att förolämpa en kvinnlig kollega som tycker att Sverige ska gå med i europakten.

Allt detta snappades upp av en lyhörd medturist och förmedlades till Expressen som raskt förvandlade skvallret till förstasidesstoff.

Det värsta av allt är egentligen att karln
visar sig ute i den där utstyrseln.

Är det på denna nivå som Expressens politiska "journalister" vill placera sig? Själv tycker jag detta är rent trams. Visst, det är klantigt av Juholt att förolämpa en kollega på det där sättet. Men att Socialdemokraternas partiledare ogillar Moderaternas partiledare är väl ingen skräll direkt. Och nog har han rätt att ha synpunkter på prisnivån på dry martinis i Istanbul?

De skriverier som Expressen och andra ägnar sig åt kan dock inte enbart avfärdas som trams (även om det är precis vad det är). Kvällstidningarnas lägstanivå sätter nämligen också ribban för politikernas sociala rörelsefrihet. Hur lockande är det egentligen att bli politiker, när även obetydlig – om än obetänksam – lösmynthet omedelbart fläks upp på förstasidorna?

Jag välkomnar såklart seriös granskning av politiker. Men tramset i Expressen handlar inte om granskning. Däremot visar det att dagens politiker måste förhålla sig till en medieverklighet som i något avseende hindrar dem från att vara – tja, för att använda en klyscha, "vanliga mäniskor".

I förlängningen av detta ser vi en elitiserad och professionaliserad politikerkader, där det viktigaste kriteriet för att nå toppen inte är dina personliga egenskaper, utan förmågan att hålla dem fördolda. Det trams som Expressen ägnar sig åt har, dessvärre, en allvarlig baksida.

Läs även
Ulf Bjereld: Storm i ett dry martini-glas?
Stefan J. Eriksson: Juholt behöver kliva in i rollen

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

1 kommentar:

Jah Hollis sa...

Vare sig Expressen eller kollegan Aftonbladet går längre att ta på allvar. På Expressen tycks det heller inte längre finnas någon gräns mellan den politiska redaktionen och nyhetsredaktionen.
Det förvånar mig att så många tycks ha svalt den här historien om Juholt med hull och hår. Trovärdighet är ju inte Expressens adelsmärke.