2011-04-25

Välkommen KD-sväng i spelfrågan

Folkpartiet vill avskaffa spelmonopolet genom att sälja Svenska spel och ge koncessioner till seriösa spelföretag. Centerpartiet vill se över regleringen av spelmarknaden i syfte att få in fler aktörer. Moderaterna tycks också vara inne på en liberal linje.

Tärningarna är kastade.

Även Kristdemokraterna verkar nu, enligt Sveriges Radio, vara på väg att svänga i spelmonopolfrågan. Så här skrev KD:s kulturpolitiske talesperson Andreas Carlsson i början av april:

Det är vilseledande att tala om ett spelmonopol när vi i dag vet att sju av tio pokerspelare spelar på sajter som ligger utanför Svenska spels kontroll. Ett argument för att behålla monopolet ... är att det skyddar spelarna och innebär ett socialt ansvartagande. Men hur kan staten och Svenska spel på ett bra sätt upprätthålla det sociala engagemanget om merparten av spelandet sker hos privata spelbolag? ... För att ändra på det måste vi införa ett licenssystem och avreglera spelmonopolet.
I dag uttalar han sig för Sveriges Radio och säger att han vill "att regeringen tar fram förslag om avreglering av spelmarknaden".

Det är ett välkommet besked från KD. Svenska staten ska inte tjäna pengar på spel och dobbel. Om man vill avkräva spelföretagen ett socialt ansvarstagande så går det och lösa, till exempel genom ett koncessionssystem av den typ som Folkpartiet förordar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: