2011-04-04

Smaklös retorik mot sprutbyte

Moderaterna i Stockholm fortsätter med en dåres envishet att motarbeta de planerade försöken med sprututbyte för narkomaner. Moderaterna är nu det enda parti som inte kan acceptera en försöksverksamhet i Stockholm. Jag kan respektera Moderaternas ståndpunkt, även om jag inte delar den. Det jag däremot har svårt för är den nya retorik som socialborgarrådet Anna König Jerlmyr infört. En aspekt på sprututbytesförsöket är var utbytena ska ske. König Jerlmyr försöker dra växlar på detta genom att piska upp orosstämningar bland småbarnsföräldrar: "Lokalen där sprutbytet sker kan bli en central för langning och jag är orolig för det stora antalet sprutor i närheten av barn", säger hon.

Vidare invänder hon mot en alternativ placering vid Sabbatsbergs sjukhus genom att säga att "då har vi tungt missbrukande människor en minut från Vasaparken som är en oas för barnfamiljer". Här spelas alltså den fridfulla oasen Vasaparken, med dess leklystna barn och ängsliga föräldrar, ut mot imaginära horder av missbrukare som sprider farliga sprutor omkring sig. Jag förstår vad Anna König Jerlmyr fiskar efter. Och jag tycker inte det är särskilt smakfullt. Tanken bakom sprututbyte är i grund och botten humanistisk, i sin ambition att minska spridning av farliga smittor och hitta sätt att etablera kontakt med missbrukarna. Vad är, i grund och botten, tanken bakom Anna König Jerlmyrs retorik?

Läs även
Aftonbladet: Spruträdda M förhalar reform
Sanna Rayman: M och sprutbyten – en ständig källa till sorg


Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Här spelas alltså den fridfulla oasen Vasaparken, med dess leklystna barn och ängsliga föräldrar, ut mot imaginära horder av missbrukare som sprider farliga sprutor omkring sig."

Vasaparken är redan hårt belastad av ett stort antal injektionsmissbrukare, att ytterligare öka på med fler är inte önskvärt.

Dessutom är sprutbytesprogram ett sätt att kapitulera för missbruket. Initialt är det förstås dyrare att satsa på behandling, och det är väl det som styr folkpartister, men på 70 och 80-talet så ansåg till och med folkpartister att det var att föredra.

Sign "Narkomanvårdare"

Jesper Svensson sa...

Anonym - Jag förstår att somliga tycker att det är "inte önskvärt" med sprututbyte i närheten av Vasaparken. Men med det resonemanget går det ju inte att placera en sådan mottagning någonstans - alltid finns det några barnfamiljer i närheten som Anna König kan skrämma upp.

Vad gäller Folkpartiets narkotikapolitik så behöver du inte vara orolig. Vi är väldigt tydliga med att förebyggande åtgärder ska vara en grundpelare i svensk narkotikapolitik: http://www.folkpartiet.se/Var-politik/Snabba-fakta/Narkotika/