2011-04-06

Är det bara kultur som räknas?

Riksbanken har nu presenterat vilka svenska personligheter som ska få pryda våra sedlar. Det är välkända och etablerade namn: Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld. Detta är namn som i och för sig kan vara väl värda att uppmärksammas. Men de har (med Hammarskjöld som undantag) en sak gemensamt: De är kulturpersonligheter. Författare, skådespelare, artister.

På väg ut.

Riksbanken har strävat efter en geografisk spridning – från Birgit Nilsson och Skåne till Dag Hammarskjöld och Lappland. Men någon spridning i form av olika samhällssektorer tycks inte ha varit av intresse. Var finns ingenjörerna? Vetenskaparna? Entreprenörerna? Jag har tidigare föreslagit att det är dags för en entreprenör på sedeln – varför inte Lars Magnus Ericsson – eller en demokratisk förkämpe som Kerstin Hesselgren. Ett annat namn som har föreslagits är Johan August Gripenstedt, även det en klok idé – de som bidragit i uppbyggandet av vår välfärd borde uppmärksammas.Riksbanken har valt den lättaste vägen när man valt ut sedelpersonerna. Inget ont om folkliga kulturpersonligheter, men det finns gott om framstående svenskar inom andra samhällssektorer också.

(En ljusglimt bör dock nämnas: Riksbanken har mönstrat ut de gamla kungarna från sedlarna. Vila i frid, Karl XI och Gustav Vasa.)

Media: DN, SvD, SvD2, Aftonbladet, Expressen

Läs även
Lotta Edholm:
Vart tog Linné vägen?
Elias Granqvist: Kontroversiell samling sedelmotiv

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Carl sa...

Den nuvarande 500-lappen har en stor bild på Christopher Polhem, den svenska mekanikens fader.

Anonym sa...

Exakt vad jag tänkte! Min första tanke var "Bara artister och författare... Vilka kommer hamna på sedlarna om 50-100 år, Danny? Lena PH?". Trist som f*n.

Lars-Erick Forsgren sa...

En annan aspekt, apropå Libyen!

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2011/04/krigshetsare-pa-tusenlappen.html

Kommentera gärna på min blogg

Andreas sa...

Själv vill jag se Ingvar Kamprad!