2010-12-28

Dags för en entreprenör på sedeln!

Nästa år ska Sverige få en ny sedel, i valören 200 kr. Därmed har förstås den obligatoriska diskussionen uppstått om vem som ska avbildas sedeln.

De nuvarande sedelfigurerna är Selma Lagerlöf (författare), Jenny Lind (operasångare), Carl von Linné (vetenskapsman), Karl XI (kung) och Gustav Vasa (kung).

Med tre män och två kvinnor på sedlarna finns det förstås goda argument för att den sjätte personen i jämställdhetens namn borde vara en kvinna. Detta vänder jag mig egentligen inte emot, men jag tycker att det finns andra aspekter än kön att beakta.

De nuvarande sedelfigurerna representerar kulturen, vetenskapen och kungamakten. Det är därmed hög tid att ytterligare en viktig del av samhällslivet uppmärksammas av Riksbanken, nämligen näringslivet, företagarna och entreprenörerna.

Väl värd en tvåhundring.
Bild från ericsson.com.

Det namn som jag först kommer att tänka på är Lars Magnus Ericsson, personen som grundade den numera världsomspännande telefonföretaget Ericsson och därigenom skapade förutsättningar för tusentals arbetstillfällen inom såväl industri som forskning, vilket bidragit till Sveriges välfärdsutveckling under 1900-talet.

L.M. Ericsson är ett namn Riksbanken bör ha i bakhuvudet när de utformar den nya tvåhundralappen. Det är hög tid att entreprenörskap och företagande uppvärderas i det offentliga Sverige.

Och om Riksbanken inte nöjer sig med det förslaget så föreslår jag att man tar en titt på Centrum för näringslivshistorias webbplats, här finns en hel katalog av industrisnillen, kvinnliga entreprenörer och nyckelpersoner inom det svenska näringslivet.

Uppdatering 16/1: SvD:s PJ Anders Linder vill ha Johan August Gripenstedt på 200-lapparna. Också ett intressant förslag.

6 kommentarer:

Viktor sa...

Att industrin inte är representerad är faktiskt inte helt sant. På 500-kronorssedeln finns ju nämligen en person till, den svenska mekanikens fader och initiativtagare till det största industriella projektet i Sverige - Götakanal. Men visst borde fler entreprenörer lyftas fram. Det är ju trots allt de som kan tackas för att skattkistorna fylls på.

Jesper Svensson sa...

Viktor - Jo, du har förstås rätt i det. Och på tusenlappens baksida finns det lantbrukare. Men jag tycker trots allt att det är framsidan som räknas :-)

Anonym sa...

Ingenjörskonst i all ära - men en av 1900-talets främsta entreprenörer är utan tvekan Astrid Lindgren. Hon har entreprenörens alla goda kännetecken: modig, kreativ, egensinnig, kompromisslös, ekonomiskt framgångsrik (inte bara för egen del utan för en hel förlags-, film- och tv-industri worldwide!) etc.

En människa som ensam har gett en hel nation ett antal gemensamma nya tankevärldar bör aktas minst lika mycket som den som organiserat ett aldrig så viktig kanalbygge eller uppfunnit en mjölkseparator... :-)

Entreprenören Astrid får alltså min röst!

Hälsningar Kjell Åke Hansson

Freedude sa...

varför 200:- sedel?

FREEDUDE sa...

Jaaa, Astrid Lindgren. Då skulle jag ba gå runt med 200-sedlar =)

Anonym sa...

Astrid Lindgren är mycket passande. Hon skrev trots allt sagor för barn, mycket likt dagens Sverige, där verkligheten beskrivs i sagoform av PK media och våra politiker.
Genomsnittssvensken har inte mer intellektuell kapacitet eller bildning än att läsa JanG´pekoral, Lingrens sagor eller se på postkodlotteriet.

Varför inte hedra någon som har betytt något för landet, Astrid Lindgren har inte betytt ett smack.