2011-04-11

Fel att stoppa republikansk fest

Den 19 juni 2010 var Sverige indränkt i en sliskig rojalistisk marinad. För den som ville undslippa de flaggviftande horderna anordnade Republikanska Föreningen lyckligtvis en alternativ fest på temat Love Republic.

En liknande alternativ aktivitet, en gatufest, planeras av Republikanska Föreningens brittiska motsvarighet, Republic, när Storbritannien drabbas av prinsbröllop i slutet av april. Men se, där sätter brittiska myndigheter stopp. Hittills har fler än 4 000 gatufester anmälts, men Republic har alltså fått nobben.
Monarki är inte min kopp te.

Det är svårt att se detta som annat än ett politiskt ställningstagande, menar Republic. Jag är böjd att hålla med. De brittiska republikanerna har dessutom FN-deklarationen om mänskliga rättigheter på sin sida; där stadgas det att "var och en har rätt till frihet i fråga om fredliga möten och sammanslutningar".

Tillståndsmyndigheternas roll är inte att bestämma vad människor ska fira. De måste låta människor uttrycka sin åsikt, även om den inte överensstämmer med deras egen. De måste respektera att även om bröllopspsykos råder så klarar en del av att hålla huvudet kallt och inse att ärvda ämbetshavare inte riktigt hör hemma i en demokrati. Hur söta de än är när de gifter sig.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: