Ingenting fungerade. Livsmedelsförsörjningen var en katastrof på alla områden: mejeriprodukter, fläsk, korv, fisk, fjäderfä, ägg, potatis, grönsaker, bröd och brännvin ... Bakom försörjningseländet låg planekonomin och tvångskollektiviseringen inom jordbruket.SvD:s eminente Rolf Gustavsson berättar det som numera är allmänt känt, men som ändå förtjänar att påminnas: Socialistisk politik leder bakåt och gör alla fattigare. Gustavsson har läst boken Die DDR im Blick der Stasi 1961 (finns på Bokus), där man återger säkerhetspolisen Stasis rapporter till partiledningen.
Uppenbarligen var DDR:s högsta ledning väl informerad om det usla tillstånd deras land befann sig i. Ändå valde de att ta till skygglappsstrategin, bygga murar och isolera det östtyska samhället ytterligare. Det kommunistiska Östeuropa gick under, och är det något vi ändå kan lära oss av detta fasansfulla experiment så är det väl just detta att vi inte får ta på oss skygglappar när verkligheten kallar på uppmärksamhet.
Tvärtom måste vi hela tiden vara beredda att ompröva våra ställningstaganden om det visar sig att de leder fel. Detta är inte lätt; kanske är det än svårare i den tid vi nu lever i, där vi ständigt översköljs av kommentarer, analyser och rapporter från alla håll och kanter. Men det svåraste är nog ändå att erkänna – inte bara för sig själv utan även för andra – att man hade fel. Varför nu det ska vara så svårt; redan för 1 600 år sedan konstaterade ju Hieronymus att det är mänskligt att fela. Möjligen säger det något om vår oförmåga att lära av historien?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar