2011-07-07

Ett tal värt att lyssna på

Jag kan tänka mig att det är svårt att analysera ett partiledartal. Ens uppfattning av talet påverkas ju av ens egna politiska uppfattningar. Så beskrev sig till exempel Adam Cwejman, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, som "lyrisk" efter att ha lyssnat till Jan Björklunds tal i Almedalen igår.

Katrine Kielos, vänsterskribent på Aftonbladets ledarsida, blev inte lika lyrisk. Och det hade man knappast väntat sig. Men nog tycker man att hon åtminstone hade kunnat besvära sig med att lyssna på talet.

Kielos hade sin tes. Några av Folkpartiets profilfrågor – kärnkraft, Nato, euro – är inte så heta just nu. Och därför borde inte Jan Björklund ha något att prata om. Katrine Kielos tycks ha bestämt sig för att inte lyssna.

Men om hon hade gjort det hade hon hört Jan Björklund tala om frihetskampen i arabvärlden. Hon hade hört honom tala om vikten av att vi i Sverige utmanar gamla tankemönster i fråga om synen på rättvisa, arbetsrätt, jämställdhet och forskning. Hon hade hört honom tala om att Sverige måste bli ett land som bejakar invandring och är attraktivt för kvalificerad arbetskraft.

Pratar om en politik för framtiden.
Bild: SvD/Janerik Henriksson

Sen hade hon hört honom berätta om frukten av Alliansens ansvar för utbildningspolitiken: De skolreformer som trädde i kraft den 1 juli. Precis som Björklund påpekade är detta början på förändringarna i den svenska skolan.
I sin analys ojar sig Katrine Kielos över att de svenska skolresultaten ännu inte blivit bättre. De flesta inser nog att saker och ting inte händer bara för att Jan Björklund blir chef på utbildningsdepartementet. Det krävs nya regler och riktlinjer – och det är dessa som trädde i kraft den 1 juli, för en vecka sedan.

Jag tror i och för sig att Katrine Kielos hörde en sak. Hon hörde Jan Björklund berätta om de socialistiska idéerna, och hur fel de haft om marknadsekonomi, frihandel och globalisering. Hon hörde honom berätta om att under de tio år som gått sedan vänsteraktivister demonstrerade mot globalisering i Göteborg har en halv miljard människor lyft sig ur fattigdom - tack vare globaliseringen. Hon hörde säkert hans berättigade fråga: Varför skulle de politiska idéer som har haft fel i hundra år, vara bättre på att leda oss in i framtiden, än de politiska idéer som har haft rätt i hundra år?

Socialismen är en ideologi på dekis. Aftonbladets ledarsida talar för allt färre. Det är kanske inte så konstigt att Katrine Kielos slår dövörat till.

Media:
SvD1, SvD2, DN1, DN2, Expr1, Expr2, Expr3, AB, G-P
Se gärna Jan Björklunds tal på
SVT Play eller läs det i fulltext på Folkpartiets hemsida.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: