2012-02-28

Positivt besked om assisterad befruktning

Stackars Kristdemokraterna. Så hårt profilerade i underlivsfrågor, men ändå så styvmoderligt behandlade av Allianskompisarna. De fick ge sig i homoäktenskapsfrågan. De var tvungna att gå med på att sluta tvångssterilisera folk. Och nu blir deras mamma-pappa-barn-doktrin ifrågasatt när Folkpartiet, Centerpartiet och Moderaterna i riksdagens socialutskott föreslår att ensamstående mödrar ska få möjlighet till assisterad befruktning även i Sverige. De slipper därmed åka till t.ex. Danmark eller Finland för att få hjälp att skaffa barn.

Det var inte Hägglunds dag idag. Heller.

Göran Hägglund blir förstås sur. "Barn har rätt till båda sina föräldrar", menar han. Och det har han rätt i. Om båda föräldrarna finns; så är ju inte fallet ens idag. Den ena föräldern kan vara frånvarande, av olika skäl. Rimligen tar då den kvarvarande föräldern ett ansvar för att barnet får möjlighet att knyta an till andra vuxna under sin uppväxt. Det finns inget skäl att misstro att den ensamstående kvinna, som efter stark barnlängtan beslutar sig för att genomgå den process en assisterad befruktning innebär, inte tar det ansvaret på allvar. Därför tycker jag att dagens besked från FP, C och M i socialutskottet är välkommet.

Läs även:
Jan Björklund (FP): Ensamstående får rätt till insemination
Peter Santesson: Problemet med att tillåta insemination av ensamstående
Mårten Schultz: Barnet har rätt till sin pappa


Media: DN1, DN2, DN3, DN4SvD1, SvD2, SvD3Expr, AB

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är inte så att många barn lever med en singelförälder. Det är så att många barn lever med en förälder i taget! Detta beror ofta på den egoism som präglat våra feminister de senaste decennierna. Nu har feminismen gjort svenska kvinnor så oattraktiva att det blivit problem för dem att hitta män som vill göra dem med barn och därför känner sig samhället nödgat att införa artificiell befruktning av dessa trista egoistiska varelser. Varför skall vi alltid gå runt problemen istället för att lösa dem. Det vore mycket bättre om femnisterna tänkte om och att fler svenska kvinnor blev attraktiva att leva med för svenska män, än att samhället måste befrukta dem artificiellt och sedan låta barnen växa upp helt utan pappa. Detta kallar feministerna en seger, men för vem? Barnen utan pappor lär inte tjäna på det och donatorerna lär väl knappast bli glada när ett gäng pappalösa artonåringar plötsligt tar kontakt.