2012-02-19

(S)tenålderspartiet på väg uppåt?

Dagens opinionsmätning, där Socialdemokraterna ökar rejält, antyder en "normalisering" i det politiska landskapet. Med Stefan Löfven installerad som ny partiledare vågar sig många gamla socialdemokratiska väljare tillbaka till moderskeppet, på bekostnad av Miljöpartiets och Vänsterpartiets väljarstöd. En inte oväntad utveckling.

Dagens opinionssiffror från SvD.

Men vad är det väljarna återvänder till? SvD tecknar idag ett porträtt av en S-förening i Midsommarkransen i södra Stockholm. Artikeln inleds så här:
"I mörker och några minusgrader berättar Märit Gruvaeus att i Långa raden, där bodde bara arbetare i början av 1900-talet ... - Nu är det i stället hippt att bo här, säger hon"
Mellan raderna kan man riktigt höra besvikelsen över att de gamla fina arbetarkvarteren har blivit "hippa" och att lägenhetspriserna rakat i höjden. Och värre ska det bli. Servicehuset Kastanjen finns inte kvar, påpekar de lokala S-företrädarna. Det är förvisso inte hela sanningen; Kastanjen finns kvar men har omvandlats till trygghetsboende. Sossarna är i vart fall "uppriktigt sorgsna" över utvecklingen.

Som i många andra stadsdelar i Stockholm har Socialdemokraterna förlorat väljare till Miljöpartiet. I senaste valet fick MP 27 procent i Midsommarkransen; S fick bara 17. Kanske är sossarna "uppriktigt sorgsna" över det också. En annan S-medlem förklarar:
- Vi har fått det för bra. När folk börjar tjäna pengar och kanske kan köpa sig en lägenhet, då förstår jag om de ser oss som stenålders.

Socialdemokraterna framstår som ett parti som går med sänkt huvud och suckar över att ha blivit förbisprunget av sammhällsutvecklingen. Som beklagar att "vi har fått det för bra". Som lunkar runt i sina gamla kvarter och sörjer att allting inte längre är som förr. "Sushi, vad är det? Ge mig två grillade med mos!", typ. Och allt är borgarnas fel.

Det där håller förstås inte. Ett parti som vill ha makten kan inte enbart leva på drömmar om den gamla goda tiden, man måste också ha en politik med visioner för framtiden. Vad är annars poängen med att söka väljarnas mandat?

Jag läste nyligen en intervju med en amerikansk imam, som sade: "Hemma är inte där dina föräldrar kom i från eller där dina förfäder är begravna. Hemma är här, där dina barn och barnbarn ska växa upp." Imamen pratar förstås inte om svensk politik, men hans ord är i högsta grad tänkvärda även för politiska partier som gått vilse i samtiden. Om dagens opinionsuppgång ska bli annat än tillfällig vill det nog till att Socialdemokraterna hittar hem.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Läs även
Peter Andersson (S): Kvitto på möjligheterna men långt ifrån valseger
Thomas Böhlmark (M): Saker och ting börjar bli som det ska vara
Dick Erixon: SD och V tappar till Löfven
Monica Green (S): Det ger optimism och framtidstro
Martin Moberg (S): Opinionshissen går (s)nabbt uppåt, men pass upp...
Veronica Palm (S): Jag är ingen surkärring, men ärligt talat...
Kent Persson (M): Löfven ska tas på allvar
Johan Westerholm (S): Instabilt

Inga kommentarer: