2012-02-18

Nackabanan närmar sig?

Nu föreslår även Trafikverket att en tunnelbana till Nacka borde börja byggas. Det är ett välkommet besked – kollektivtrafiken behöver förstärkning mot ostsektorn. Tunnelbana till Nacka finns med i den s.k. Stockholmsöverenskommelsen, men först för perioden efter 2019. Den överenskommelsen bygger dock på antaganden om befolkningsökning som visat sig felaktiga – Stockholm växer ännu fortare än prognoserna. Då måste kollektivtrafikutbyggnaden hänga med, och det är rimligt att byggandet av Nackabanan tidigareläggs.

På väg mot Nacka?

I Folkpartiet finns det ett starkt stöd för denna uppfattning . Redan i somras gick ett stort antal ledande FP-politiker ut och krävde just en tidigareläggning av bl.a. Nackabanan. Jag uppskattar mitt partis tydlighet i denna fråga. Diskussionen i Stockholm har annars alltför ofta målat in sig i "tunnelbana mot spårvagn"-hörnet. Det måste finnas utrymme för olika kollektivtrafiklösningar; en svartvit debatt tjänar ingen på (jag har tidigare berört detta i inlägget I väntan på spårvagnen).

Trafikverkets besked är välkommet, och jag håller tummarna för att Alliansen och oppositionen kan komma överens i denna fråga. Samt att regeringen är beredd att bidra till finansieringen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: