2012-02-06

Björklund gör en groda om paddor

I Sollentuna tar man nya pedagogiska grepp som innebär att barn lär sig skriva med hjälp av dator. Först därefter börjar de med papper och penna. Denna nyhet fick utbildningsministern att gå i taket. "Man måste lära sig skriva för hand i skolan, det går inte att upphöra med det", sade Jan Björklund.

Björklund är naturligtvis inte negativ till att skolorna använder sig av modern teknik. Men hans uttalande kan uppfattas så, och det är olyckligt. Björklund har gjort ett gott arbete för att lyfta den svenska skolan, men han har i retoriken ofta verkat onödigt fyrkantig och lite gammaldags. Att i det läget, när man så att säga inte direkt framstår som modernitetens främste härförare, opponera sig mot en skola som testar ny pedagogik – det måste betraktas som mindre lyckat. I stället borde han, precis som ett antal liberala kommunpolitiker i dagens SvD, understryka att i Folkpartiets skola är datorn ett lika självklart redskap som pennan.

Groda. Padda. Minister.

Jan Björklund företräder ett parti som alltid stått för en grundmurad tilltro till vetenskap, teknik och framtiden. Vi i Folkpartiet ska vårda den traditionen, i stället för att släppa ifrån oss grodor om datorer och paddor.

Läs även
Edvin Alam (M): Målet är Sveriges bästa skolor
Jan Björklund (FP): Skolan behöver både datorer och böcker
Thomas Böhlmark (M): Vi kan väl prata om bra skolor, hur kan andra ta efter?
Malin Danielsson (FP): Dator, penna eller både och?
Folkpartiet Järfälla: Läsplattor, tryckta böcker och pennor hör alla hemma i skolan
Anna-Karin Hatt (C): Surfplattorna platsar i skolan
Huddingeperspektiv (MP): Datorer och pennor – varför antingen eller?
Mary X Jensen (M): Vi har alltid använt redskap för att lära oss olika saker...
Hendrik Nyman (FP): Dags att samla in pennor och radergummin till skolbarnen?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Hendrik Nyman sa...

Jag kan inte riktigt hålla med dig om att Björklunds inlägg i frågan kan upplevas som så kritiskt mot nymodigheter som du antyder, om man inte väljer att tolka det så. Jag ser det mer som att han vänder sig mot det extrema uttryck det fått på sina håll. Jag utvecklar det mer i min blogg.

Johan Ranstam sa...

Vi på Thinkout, som gör appar som underlättar inlärning, uppskattar att ämnet digitala läromedel äntligen kommer upp till diskussion.

Groda eller inte, paddan ger spännande möjligheter.

Jesper Svensson sa...

Hendrik Nyman – Jag tror tyvärr att Björklund har en liten uppförsbacke när det gäller att framstå som en modern skolpolitiker. Därför tolkas mycket av det han säger till hans nackdel – som i det här fallet, även om han självklart inte är emot modern teknik i skolan.

Johan Ranstam – Jag hoppas att många skolbarn framöver kommer att få chansen att utvecklas med hjälp av era, och andras, pedagogiska appar!