2012-02-12

Godkänd vintercykling på Söder

När Alliansen presenterade budgeten för Stockholm i höstas så var en av nyheterna "cykelmiljarden" – en gigantisk satsning som sträcker sig till 2018, och som ska göra det enklare och säkrare att vara cyklist i Stockholm (se även Miljardsatsning på Stockholms cyklister).


I budgeten skriver Alliansen att "en viktig säkerhetsaspekt för cyklingen i Stockholm är att förbättra sopning och snöröjning av cykelbanor och detta ska beaktas i entreprenadupphandlingar". Även detta är en god nyhet, eftersom allt fler tar cykeln även vintertid.

Budgetåret 2012 har nätt och jämnt inletts, och särskilt många avtal med nyskrivna cykelbaneklausuler har väl knappast hunnit träda i kraft (initiativ har dock redan tagits). En så strålande vinterdag som idag bestämde jag mig ändå för att testa vintercykling, med hjälp av mormors gamla Crescent från anno dazumal. Utan dubbdäck. Färden gick från Hammarbyhöjden till gymmet på Södermalm och här är mina iakttagelser.


Bilden ovan visar Hammarbybacken. Cykelbanan har uppenbarligen inte snöröjts sedan senaste snöfallet, men tack vare torrt och kallt väder är den klart farbar utan att man känner spårningstendenser. Skillnaden mot den intilliggande bilvägen är emellertid uppenbar.


Nästa bild är från Skansbrogatan. Även här tar man sig fram lätt i det tunna snötäcket. Frågan är dock hur det kommer att funka i morgon, efter dagsmeja och eventuella minusgrader i natt.


Götgatan, riktning norrut. Min fördom är att innerstan generellt sett hålls efter bättre, vilket denna bild talar för. Men det kan ju också vara så enkelt som att den här cykelbanan är mer trafikerad. Min helhetsbedömning är ändå att snöröjningen på Söders cykelbanor får godkänt denna dag. De är helt klart farbara och lättrampade.


Slutligen, framme vid träningsanläggningen. Under sommarhalvåret är här oftast fullt med cyklar. Vintertid tycks stockholmarna föredra andra transportsätt. Förhoppningsvis kan de förhöjda ambitioner vad gäller snöröjning bidra till att fler börjar se cykeln som ett alternativ, även på vintern.

Länkar
Om du är missnöjd med snöröjningen, felanmäl på stockholm.se/felanmalan.
Mer om cykling i Stockholm på stockholm.se/cykla. Där finns även info om snörjöningen.

Inga kommentarer: