2011-10-15

Miljardsatsning på Stockholms cyklister

För ett par veckor sedan vände sig SvD-kolumnisten och cyklisten Karin Thunberg till Stockholmspolitikerna i en krönika: "Hur i hela friden [har] de tänkt när de blandar ihop bilar, cyklister och fotgängare på samma utrymme – eller på vägar som korsar varandra, utan förvarning? Det kostar våra liv. Blodet rinner bokstavligen på Stockholms gator."

Även om jag inte skulle uttrycka mig lika drastiskt som Karin Thunberg så kan jag instämma i att det ofta är ett halsbrytande äventyr att cykla i Stockholm. Det finns alltför många trafikmiljöer i Stockholm som är ogästvänliga för cyklister (se till exempel nedanstående bild från Vasagatan), där cykelbanor plötsligt upphör i tomma intet, där trafikslagen blandas på ett olyckligt sätt med mera.

Vasagatan. Bilar och cyklar i oskön blandning.

Inom Folkpartiet är cyklisterna en prioriterad trafikantgrupp. Bättre snöröjning på cykelbanorna, bättre cykelparkeringar vid kollektivtrafikknutpunkter, fler pumpstationer, bättre tvärförbindelser i ytterstaden och överlag en tydligare prioritering av cyklister i stadsplaneringen är exempel på frågor som Folkpartiet driver.

Därför är det glädjande att Alliansen i stadshuset nu presenterar en miljardsatsning på cyklister de kommande åren. Fler cykelstråk ska byggas och de befintliga förbättras. Stockholm ska knytas samman med grannkommuner genom sammankopplade cykelvägar. Fler cykelparkeringar och utbyggt lånecykelsystem aviseras också. Ett annat exempel är att man vid nybyggnationer ska planera för ett ökat cyklande och behovet av cykelparkeringar.

Trampa tryggt.

Cykelfrågorna drivs även av Centerpartiet. Deras borgarråd Per Ankersjö har skrivit om budgetförslaget på sin blogg. Alliansens kraftsamling kring cykelfrågorna kommer göra skillnad. Karin Thunberg, och hennes 150 000 dagliga medcyklister, ska kunna komma fram tryggt och säkert i Stockholmstrafiken!

Media
SvD, DN


Läs även
Cyklistbloggen: 143 miljoner per år till cykling
Cykelsmart: Miljardregn till cykling i Stockholm

Mer om budgeten på stockholm.se/budget2012.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Inga kommentarer: