2011-10-08

Bestäm premien efter individ, inte efter kön!

Ditt kön ska inte styra din försäkringspremie, skriver idag Folkpartiets Erik Ullenhag i en debattartikel. Det kan tyckas självklart, men det är det inte. Många försäkringsbolag ger män högre bilpremier eftersom män generellt drabbas av fler olyckor än kvinnor. Kvinnor, i sin tur, får högre sjukförsäkringspremier eftersom de oftare är sjuka.

Ur ett tekniskt-statistiskt aktuarieperspektiv är könsperspektivet säkert en bekväm faktor. Men det är inte rimligt att en människas kön ska läggas henne till last – eller till gynnande – när premien bestäms. I stället får försäkringsbolagen anstränga sig för att ta reda på individuellt påverkbara omständigheter när premiens storlek ska avgöras. Röker du? Motionerar du? Arbetar du på kontor eller som polarforskare? Sådana faktorer ska kunna påverka din sjukförsäkringspremie – inte om du är kvinna eller man.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ålder är inte en "individuellt påverkbar faktor".

Bör man därför förbjuda försäkringsbolagen att ta hänsyn till ålder vid utformning av villkor för livförsäkringar?

Jesper Svensson sa...

Anonym - Jag ser gärna att det förs en diskussion kring de här frågorna. Jag menar inte att individuellt opåverkbara faktorer ska bannlysas generellt och i alla avseenden, men försäkringsbolagen bör inte dela in människor i fack om det inte motiveras väl.