En bekant till mig skrev på Facebook att det nu tycks "ingå i 'kvalitetsbegreppet' att man vanvårdar, kränker, misshandlar gamla människor! För våra skattepengar, dessutom". En av hennes Facebook-vänner, en socialdemokratisk lokalpolitiker, anmärkte att "skola, äldreomsorg och sjukvård måste nog, uppenbarligen, vara fredade från vinstintressen". "Caremas äldreboende på Koppargården i Vällingby kan sägas vara ett typexempel på hur illa det kan gå när kortsiktiga vinster istället för behov får styra vårdverksamhet", skriver vänsterbloggaren Anders Svensson.
Hårdhänt behandling är inte värdigt.
Självklart blir man upprörd när sådana här skandaler uppdagas. Men det är sorgligt att så många politiker på vänsterkanten fortfarande tar till argumenten om vinstintressen, så fort något dåligt inträffar. Precis som att den omständigheten att ett vårdboende drivs av ett vinstdrivande företag skulle ha något samband med vanvård av de boende. Det är både dumt, tröttsamt och irrelevant.
- Hösten 2008 avslöjades missförhållanden på Bäckagårds äldreboende i Halmstad. De äldre blev kränkta av personalen, fick inte sitta på toaletten i lugn och ro och tvingades i säng tidigt på eftermiddagen.
- I januari 2002 placerade Walter Lööf en bandspelare i sin mamma Ruths rum på äldreboendet Hemgården i Gislaved. När han lyssnade av bandet föll han i gråt. "Sära på benen, det har du väl gjort en gång i tiden?" är ett exempel på vad Ruth fick höra.
- År 2005 anmälde en undersköterska på ett ålderdomshem i Västerås två kollegor för vanvård. Nattpersonalen struntade i larm från de gamla, och de struntade i att vända på dem på natten för att förhindra liggsår.
Självklart finns även exempel på vanvård i vårdboenden som drivs av privata företag. Min poäng är att missförhållanden kan uppstå var som helst. Det handlar inte om vinstintresse eller ej. Det handlar om värderingar och ledarskap. Det handlar om vilken kultur som råder på en arbetsplats, vilken jargong som tillåts och vilket stöd medarbetarna får från chefer och sina kollegor. Diskussionen om dessa – låt oss kalla dem – mjuka värden är viktig att föra. På arbetsplatser, i vården och i samhället i stort. Hur ser vi på våra gamla? Hur bemöter vi dem? Hur tar vi hand om dem? Den är en diskussion som är alldeles för viktig för att skymmas av skränig vänsterretorik om vinster och privata vårdbolag.
Läs även
Peter Andersson (S): Carema-skandal i ljuset av ideologiskt drivna privatiseringar
Elias Granqvist (M): Koppargården
Ewa Samuelsson (KD) och Göran Fredriksson: Sparka den som blundar för vanvård
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om vård, äldrevård, omsorg, äldreomsorg, Carema, Koppargården, Hemgården, Bäckagård, vårdskandaler, vanvård
2 kommentarer:
Självklart kan missförhållanden inom omsorg, skola och annat förekomma vare sig driften är kommunal eller privat eller kyrklig.
Men SANNOLIKHETEN är större för missförhållanden i privat regi när chansen finns att tjäna stora pengar. De individer vars stora drivkraft heter pengar attraheras som getingar till socker när det finns stora möjligheter till vinst. Det handlar om selektion.
Själv arbetar jag som läkare på ett rehabcenter drivet som stiftelse där inkomster över en viss nivå ska plöjas åter in i verksamheten, det fungerar alldeles utmärkt.
Så jag håller verkligen inte med dig.
Klaus Seigel
Vinst skrämmer mig inte, men ursäkterna för att bibehålla de vinstdrivande företagen, på bekostnad av våra respektade (?) gamla, skrämmer mig. Vanvård i kommunalt drivna äldreboenden är fruktansvärt och ska självklart fortsättningsvis bekämpas, men inte lika fruktansvärt som vanvård inom privat drivna verksamheter med vinstkrav.
Varför? Vi förknippar ordet "vinst" med fördelar, utbyte, NYTTA. Därför måste man på alla sätt kräva bättre kvalite inom privat vård. Varför? För att om människor i ägarförhållanden VINNER på verksamheten, MÅSTE vinsten beröra alla. Även våra respekterade gamla...
Med vänlig hälsning, Jim Berg
Skicka en kommentar