2011-10-10

En skola att räkna med

Dagens artikel om 15-åriga mattesnillet Ruben Lindström är uppmuntrande läsning för en folkpartist, av två skäl.

Även talangerna måste få utvecklas
I artikeln beskriver Ruben hur han blev uttråkad i skolan. "Mattelektionerna var så tråkiga, bara samma sak hela tiden. Jag kunde redan division och då ville jag inte göra ytterligare 300 likadana uppgifter", säger han. I stället för att hjälpa Ruben att odla sin talang gjorde skolan honom understimulerad.

Ruben räknar.
Bild: Ingvar Karmhed/SvD

Folkpartiet har drivit på för att försök med spetsklasser ska införas i högstadiet. Elever på spetsutbildningarna ska bland annat kunna läsa och få betyg i gymnasiekurser. Spetsklasserna kan ha matte-, engelska-, NO-, SO- eller språkprofil. Exemplet med Ruben Lindström visar att spetsklasserna är en satsning i rätt riktning.

Friskolereformen – en framgång
I sexan fick Ruben byta till en friskola som bland annat har ett spetsprogram i matte där eleverna kan läsa på gymnasienivå redan i årskurs åtta eller nio. Här fick Ruben stimulans och skolgången vändes från något trist till något positivt – som det ska vara.

Genom införandet av friskolor och skolval fick Ruben Lindström möjligheten att välja en skola som passade just honom. Hade han växt upp i det socialdemokratiskt styrda Sverige hade han varit hänvisad till den skola politikerna pekade ut, oavsett hur bra, eller dålig, matteundervisningen var.

Tack vare reformer som Folkpartiet varit med och genomdrivit kan Ruben – och många andra i hans situation – utvecklas och växa. Mycket återstår naturligtvis att göra; fortfarande kan mycket bli bättre. Men riktningen är tydlig: den svenska skolan ska sätta elevens bästa i första rummet – och att ha talang ska aldrig få vara en belastning.

Läs även
Lotta Edholm (FP): Ingen förlorar på att Ruben är duktig på matte
Folkpartiet Järfälla: Understimulerade elever får problem i skolan
Mary X Jensen (M): Hur många barn är understimulerade i skolan...

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: