2011-10-01

Dags att banta Folkhälsoinstitutet?

I Danmmark vill den nya vänsterregeringen höja fettskatten rejält. Fläskfärs, grädde och smör – standardprodukter i de flesta barnfamiljers kylskåp – ska bli ordentligt mycket dyrare, allt för att "hjälpa" danskarna att gå ner i vikt.

Även i Sverige finns röster som talar för en fettskatt. Professor Claude Marcus vid Karolinska institutet tror att en fettskatt skulle få positiva effekter för folkhälsan. Och Folkhälsoinsitutet vill utreda frågan. "Redan förra året föreslog vi att man skulle utreda hur använda ekonomiska styrmedel för att främja hälsosamma matvanor", säger avdelningschefen Pia Lindeskog.

Fett i fara?

Claude Marcus har säkert rätt. Om all fet mat skulle bli förskräckligt dyr skulle människor tvingas välja andra alternativ. Konstgjorda lightprodukter skulle sälja som smör (om uttrycket ursäktas) och grädde skulle bli en lyxprodukt för medvetna innerstadsbor. Kanske skulle en och annan till och med gå ner i vikt. Men det innebär inte att en fettskatt är rätt. Politiker som tycker att medborgarna är fria och myndiga måste också låta dem äta vad de vill, även om det som hamnar på tallriken ibland är "fel" i politikernas ögon (se även gårdagens inlägg Vänstern och valfriheten).

Förslaget om fettskatt väcker också följdfrågor. Om fett ska straffbeskattas, varför inte också socker? Och om socker, varför inte kolhydrater rent generellt? Höjd skatt på vitt bröd kan väl få folk att välja rågbröd i stället? Proteiner kan man väl bli tjock av om man äter för mycket? Straffskatt på det!

Folkhälsoinstitutet borde inte utreda en fettskatt. Folkhälsoinstitutet borde i stället utreda hur man på enklast möjliga sätt kan banta sin egen verksamhet, med siktet inställt på total avveckling. Ett sådant initiativ hade varit välkommet.

Läs även
Isobel Hadley-Kamptz: Fettskatt kan göra oss feta

G-P: "Idiotlagar har en tendens att spridas"

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

Paradigm sa...

Men vad händer när alla som ätit, druckit och rökt för mycket blir sjuka? Ska vi göra som folk i Tea Party-rörelsen vill - låta den som inte har råd att betala sin egen sjukvård dö?

http://www.youtube.com/watch?v=irx_QXsJiao

Jesper Svensson sa...

Paradigm - Mitt korta svar på din fråga är nej.

Erik sa...

Utveckla gärna varför du vill att Folkhälsoinstitutet ska avvecklas.

Jesper Svensson sa...

Erik - För att det till stora delar är en pekpinnemyndighet som har synpunkter på vad folk äter, dricker och gör på sin fritid. Det bedrivs självfallet mycket vettig forskning inom Folkhälsoinstitutet, men den kan bedrivas annorstädes.

Erik sa...

http://www.lillaedet.se/archive/kansli/11%20nationella%20folkh%C3%A4lsom%C3%A5l.pdf

Tips till läsning så du kan se vad folkhälsoinstitutet egentligen jobbar med.

Jag tror tyvärr inte att du är riktigt insatt i folkhälsofrågor utan gör den vanliga generaliseringen att folkhälsa handlar om motion, rökning och sprit.

Eftersom du är politiker uppmanar jag att du när du har åsikter gärna läser in dig på ämnet så du vet vad du talar om.

Jesper Svensson sa...

Erik - Ja, och så sysslar Folkhälsoinstitutet med sånt här och sånt här.

Som sagt, dags att banta.

Erik sa...

Att banta - kanske. Att fokusera på rätt saker - defenitivt. Att avveckla - verkligen inte!