2012-02-28

Miljardutdelning från Carema?

Idag spreds nyheten via medier: Vårdkoncernen Caremas ägare plockar ut miljarder i utdelning. Tyckare på vänsterkanten var förstås snabba att hänga på i twitterkacklet: Marika Lindgren Åsbrink, S-ekonom och tidigare medarbetare till Håkan Juholt, skrev till exempel skadeglatt "Nämen se där. Förra året plockades 1,2 miljarder kronor ut ur en av Caremas ägare, riskkapitalbolaget KKR". Daniel Swedin, ledarskribent på Aftonbladet, skrev att "Caremas ägare plockade ut 600 miljoner kronor var ur bolaget i fjol". Björn Fries twittrade "Guldregn över Carema-ägare – Det lönar sig att väga blöjorna!", förre Vänsterledaren Lars Ohly menade att "Regeringen öser skattepengar över s k riskkapitalister" och förre SSU-toppen Mattias Vepsä skrev att "Tidigare talade man om dollarmiljonärer nu kan vi lägga till Carema-Miljardärer till ordboken".

Det ligger naturligtvis i dessa vänsterdebattörers intresse att utmåla Carema och riskkapitalbolag som svarta får i omsorgssektorn. Frågan är dock vad de har på fötterna.

Carema ägs av vårdkoncernen Ambea, som i sin tur ägs av riskkapitalet KKR. Detta ägs i sin tur av kusiner Harry Kravis och George Roberts, och det är dessa båda herrar som tagit ut 94 miljoner dollar i utdelning från KKR. Är detta pengar som skulle kunnat användas i den svenska äldrevården?

Rika kusiner.

Man ska ha i åtanke att KKR har långt fler bolag än Ambea/Carema i sin portfölj. En snabb titt på deras hemsida visar att de har s.k. portfolio partners i 14 olika verksamhetssegment i USA, Europa och Asien. Totalt rör det sig om ett 70-tal bolag, utöver Ambea. Bolag som i olika grad bidrar till KKR:s goda resultat. Carema, däremot, uppger att ingen av dessa utdelningar härstammar från Carema Care AB, dvs. det bolag som bedriver omsorg i Sverige. Detta har förvisso inte direkt påståtts i någon av de tidningsartiklar jag tagit del av, men artiklarna är tydligt insinuanta. Att vänsterpapegojorna drar stora växlar på detta är föga förvånande, det ligger ju i deras intresse. Att ingen journalist tagit sig för att ställa följdfrågor innan man basunerar ut rubriker med tveksamma associationer gör mig mer bekymrad. Frågan om mångfald i vård och omsorg förtjänar en mer seriös debatt.

Uppdatering 29/2:
Jag frågade Carema via Twitter om något annat bolag i Carema-koncernen, eller Ambea, lämnat utdelning till KKR. De svarade "nej, inga aktieutdelningar därifrån heller".

Läs även:
Mattias Lundbäck (M): Positiva och negativa agendor

Media: Affärsvärlden, Börsguiden, DN, E24, TV4

1 kommentar:

Anonym sa...

Se till att allt är fullständigt transparent (utdelningar, förmögenheter o.s.v.) så slipper man problemet.