2010-01-09

Sverigedemokrater för osvenska?

I en debattartikel i DN idag gör psykoanalytikern Tomas Böhm en genomgång av Sverigedemokraternas partiprogram. Han menar är att partiet, som säger sig vilja främja "svenskheten", genom sin ortodoxa och alltför intoleranta syn på bl.a. invandrare själva bryter mot den tolerans som utgör ett signum för det som möjligen kan kallas svenskhet:
[Man skulle] kunna hävda att det svenska är att vara tolerant och inte se en svensk identitet som något klart en gång för alla. Den är påverkbar och öppen för inflytande, liksom vi svenskar påverkar dem som kommer hit. Så har det alltid tyckts vara. I det svenska ingår då också att tolerera grupper som vill ha sin egen uppfattning och syn på hur man ska leva.
Genom att vara så intoleranta är Sverigedemokraterna inte tillräckligt "svenska" för att få stanna i landet, om deras egen politik skulle tillämpas strikt. Böhms slutsats är förstås en aning surrealistisk, men likväl ett intressant inlägg i diskussionen om Sverigedemokraternas osmakliga partiprogram.

Ett problem för ett parti som säger sig värna "svenskheten" är förstås att definiera begreppet. Det blir nog svårt att hitta ett tillfredsställande svar - åtminstone om man med svenskhetsbegreppets hjälp vill exkludera andra. Vad som uppfattas som "svenskt" förändras ju över tid och kanske är det just så som Tomas Böhm antyder, att den mest påtagliga röda tråd som går genom svenskväven är öppenheten och toleransen. Då ligger Sverigedemokraterna rätt risigt till.

8 kommentarer:

Anonym sa...

DN ska vara en Liberal tidning men efter några timmar så förvann möjligheten att kommentera artikeln vilket visar debattklimatet i svensk media.
Detta är min kommentar.........

VÅRA NORDISKA GRANNLÄNDER ÄR FRÄMLINGSFIENTLIGA!!!???
Enligt Tomas Böhms resonemang så tillhör våra grannländer och majoriteten av EU denna ortodoxa minoritetsgrupp.
Jag skulle vilja säga att belutsfattarna i Sverige passar in på författarens beskrivning av denna ortodoxa grupp som skulle uvisas ur landet. Där man i beslut efter beslut har frångått Grundlagens viktiga princip om Folkviljan under lagarna som är enormt viktigt i en represenativ demokrati.DÄR MAN EJ ÄR PERSONLIGT VALD AV SINA VÄLJARE!
När oponionundersökning på opinonsundersökning har påvisat svenska folkets vilja vilket visar att valsystemet och Grundlagen delvis är satt ur spel.
Man för en poltik som sklijer sig från hela EU och västvärlden!
SD har t.o.m. i sina förslag än mer generös poltik än vissa av våra grannländer. Man bör läsa på innan man uttalar sig!

Varför driver våra nordiska grannländer en helt annan flyktingpolitik och kriminalpolitik i anslutning till denna?
Det är både borgliga och socialdemokratiska regeringar!?
Varför bekostas flyktingpolitiken i andra västländer av deras bistånd så det ej ska tas pengar från pensioner, sjukförsäkringsystem, arbetslösunderstöd, barnbidrag, m.m.?
Svensk media gör ett enormt dåligt arbete som inte tar upp problemen som finns med den förda asylpolitiken.
Ställ ansvariga mot väggen och publicera bild och namn på alla utländska förbrytare som oansvariga politiker har släppt in i landet precis som man gör i Norge och Danmark.
Kräv också ansvar av de enskilda tjänstemän som har besluat om upphållstillstånd. I andra länder inleds förundersökning och åtal för bristande identiets/personlighets och vandelkontroll.
De verkligen förstör asylrätten och gör att SD kommer att växa och växa.
Finns ingen anledning för mig att skriva denna kommentar eller känna någon sympati med SD om man hade fört en norsk eller finsk socialdemokratisk politik inom detta område i Sverige.
De våld som har spridit sig i samhället drabbar alla svenskar/skötsamma ivandrare på ett eller annat sätt. Från den minsta staden till den största, det mesta är importerad brottslighet och som är Sveriges största problem. Detta pratar alla om! Oavsätt vilket parti man röstar på, de ända som vill ta tag i det och utvisa alla som har missbrukat vår gästfrihet är Sverigedemokraterna och anpassa vår asyllagstifning till övriga västvärlden. Har du gjort ett brott som asylant och gäst i värdlandet så är din asylrätt upphävd enligt Genèvekonvektionen.
Nazerligan, Albanligan, Original gangsters, ex.Jugoslavienmaffian, Gambianska knarkligorna, Kinesiska pedofilligorna, ryska bordellintressen, ligorna som rånar gamlingar i sina hem och ensliga gårdar med mord. Albanska vägpiraterna. och invandragängen som våldtar och sexuellt utnyttjar en "Svennehora" för att bli medlem i gänget tex Fuck for life. Skulle ha varit utvisade för länge sedan. Listan kan göras hur lång som helst!
Sluta upp med er oansvariga "demonisering" och försök till att förnedra de människor engagerar sig politisk och VILL FÅ FÖRSÖKA FÅ TILL BAKS DET TOLERANTA SVERIGE SOM FANNS EN GÅNG DÅ ALLA SVENSKAR GICK MAN UR HUSE FÖR ATT STÄLLA UPP FÖR SYDAFRIKA ELLER VIETNAMN SOM DEBATÖREN SÅ VARMT VURMAR FÖR??
När ska debatten tas om sakfrågorna för att lösa problemen!!
Väljarna är inte dumma i huvudet och de går inte på skitsnacket längre, de kan tänka själva, se och uppleva problemen i verkligheten.
Tidigare både socialdemokrat och moderat
Erik Eriksson

asa-nesse sa...

Böhm skriver: "I det svenska ingår då också att tolerera grupper som vill ha sin egen uppfattning och syn på hur man ska leva."

Detta är nog rätt och riktigt men Böhm fortsätter inte sitt resonemang. Dvs hur skall man reagera om den grupp det handlar om inte vill tolerera svenskarna och deras levnadssätt. Utan i stället vill införa sina egna synsätt.

Jag skulle vilja travestera Bamse: Man skall vara snäll mot de snälla och hård mot de stygga. Dvs man skall vara tolerant mot de toleranta men inte vända andra kinden till. Hur hade Europa sett ut i dag om inte Churchill hade satt hårt mot hårt.

Sedan är det ju en annan sak att man måste ta debatten mot mörkermännen i SD. Det är ingen lätt sak (fast det borde vara det) men våra etablerade partier måste gå litet mera på djupet i den svenska folksjälen och bli litet mera verklighetsförankrade. Göran Hägglund var helt rätt ute när han startade debatten om gapet mellan eliten och medborgarna.

Och vem sjutton är Erik Eriksson som brer ut sig så till den milda grad i detta forum. Fast jag får väl googla på honom!

Jesper Svensson sa...

Erik - Jag är också medveten om att det finns problem i invandrings- och asylpolitiken. Och självklart tycker jag att rättsväsendet ska ha tillräckliga resurser för att sätta dit kriminella personer - vare sig de är invandrare eller ej.

Till skillnad från SD tycker jag emellertid inte att invandringen är ett problem i sig. Sverige ska fortsätta att vara ett öppet land där människor får leva sina liv i frihet. En frihet som även innebär ett ansvar att följa de spelregler som finns i vårt samhälle.

asa-nesse - Jag tror att jag åtminstone delvis bemötte ditt inlägg i svaret ovan till Erik, dvs. att den frihet Sverige kan erbjuda är förenad med ett ansvar. Om man inte tar det ansvaret ska det givetvis innebära konsekvenser. Vi kan inte acceptera medeltida synsätt med t.ex. tvångsäktenskap eller hedersförtryck.

Skattefredrik sa...

Fast när det kommer till politik är vi inte så toleranta i Sverige. Det är väl därför som alla partier är så lika. Vilket parti ska man rösta på om man inte vill ha FRA-avlyssning, höjda bensinskatter, folkhälsomyndighet, cykelhjälmslag, och högre straff för att ta med sig en haschkaka från Danmark än för att slå ihjäl sin fyraårige son?

Anonym sa...

En skicklig analys tycker jag. Helst eftersom SD:s paritprogram är väldigt flummigt och fullt med floskler. Programmet saknar definieringar.

Jag förstår inte hur någon kan tilltalas av ett parti som man inte vet vad de egentligen står får - och som själva inte verkar förstå vad de skriver.

asa-nesse sa...

Till Skattefredrik! Du får väl rösta på PP, jag tror de håller med dig om det mesta. Fast det där med haschet och den fyraårige sonen var väl något överdrivet. Eller?

B sa...

Nu har jag inte läst SDs partiprogram men det kan väl knappast innehålla mer floskler än den länkade artikeln.

Att svensken i genomsnitt någonsin i historien eller idag skulle ha varit mer tolerant än den gemene européen(sp?) är ju i bästa fall oärligt. Svenskar har ju aldrig tidigare behövt betala för att ge främmande människor tillgång till det svenska folkets samtliga kollektiva samhällsresurser.

Det svenska folket har aldrig blivit tillfrågat om det vill ha flyktinginvandring i denna absurda skala, det har aldrig debatterats på allvar. Seriösa utländska debattörer har i Sveriges medier avfärdats som xenofobiska.

Litmustestet huruvida SD är en åsiktsminoritet bland svenska folket går lätt att testa genom en enkel folkomröstning angående ja eller nej till fortsatt flyktinginvandring. Eller?

FTW sa...

Herr Svensson du verkar väldigt förvirrad.

Jag tror du ska ta en paus från bloggandet och samla dina tankar, vem vet du kanske lyckas lämna liberalismens bojor.

Här får du något att bita i:
http://www.moonbattery.com/

den bloggen skriver massor om såna som dig, moonbats som ni kallas i Staterna.