2010-01-09

Kylan kräver klok klimatpolitik

Stockholm har blivit kallt, sjöng Orup, och den textraden har väl sällan känts så aktuell som nu. Huvudstaden, liksom större delen av landet, är insvept i ett tjockt snötäcke. I Hammarbyhöjden skiner solen för ögonblicket, och får allt det vita att gnistra så vackert.

Men bortsett från det bildsköna, som torde ge vykortsfotograferna bråda dagar, är kylan ganska illa tajmad. I takt med att temperaturen sjunker så stiger behovet av energi. Samtidigt är ett par av våra kärnkraftsreaktorerna avstängda för översyn. När vatten- och kärnkraften inte räcker till måste efterfrågan på el mättas från andra källor. Just nu produceras el med hjälp av fossila bränslen som gas och olja, meddelar SvD. Dyrt och dåligt för miljön.

Elknappheten gör också elförsörjningen mer sårbar och stopp i elproduktionen kan leda till omfattande elavbrott. Det krävs inte mycket fantasi för att förstå vilka effekter ett sådant avbrott skulle ha för samhället.

Inte minst mot den här bakgrunden finns det skäl att fundera över Sveriges energiförsörjning. Fortfarande hämtas mest el från kärnkraft och vattenkraft. Båda energikällorna är pålitliga, effektiva och förhållandevis miljövänliga. På grund av utfallet i en folkomröstning för trettio år sedan står ett av våra kärnkraftverk, Barsebäck, helt stilla.

I övrigt har kärnkraften lidit av forsknings- och nybyggnadsförbud på grund av folkomröstningen. Konsekvenserna ser vi idag, när vi måste importera fossil energi eftersom vårt behov av energi överstiger vår produktion. Det miljöalternativ som fått lite snurr på senare år, vindkraften, stängs av när det blir för kallt. Är det klokt att förlita sig på en energiproduktion som slutar fungera när den behövs som mest?

Det är dags att vi inser att kärnkraften kommer behövas även i framtiden. Eftersom forskningen går framåt är morgondagens kraftverk både säkrare och effektivare än gårdagens. Självklart måste det till stora satsningar även på andra, ännu miljövänligare energikällor (Alliansregeringens klimatmiljard är ett exempel på detta). Men vi måste acceptera att kärnkraften kommer att behövas även i framtiden.

Läs mer
Folkpartiets miljö- och klimatpolitik
Folkpartiet om elmarknaden
Folkpartiet om kärnkraften

5 kommentarer:

asa-nesse sa...

Det var en nationell olycka när vi släppte elmarknaden fri. Såsom varande en sann liberal trodde jag aldrig att jag skulle kunna komma till den slutsatsen men så är det. Bygg fler kärnkraftverk, bygg ut outbyggda älvar, se till att vi är självförsörjande på el och stäng sedan gränserna för elexporten så att vi blir en egen självständig elmarknad. Då kan priset på el komma tillbaka till en femtioöring per Kwh och Vattenfall ändå tjäna pengar.

Jesper Svensson sa...

asa-nesse - Nja, jag tror på fria marknader. Och där är det naturligt att priset går upp och ner. Däremot är det oklokt att stänga ner våra kärnkraftverk. Barsebäck borde startas upp!

asa-nesse sa...

Jag tror också på fria marknader. Men inte på alla områden. Nu när vi har facit av den fria elmarknaden så är nog de flesta ense om att resultatet blev olyckligt. Utom möjligtvis för höga direktörer på Vattenfall och Fortum/EON.

Anonym sa...

Men de här med kärnkraft, avfallet då? Hur kan vi någonsin öht veta att det sätt vi förvarar vårt kärnavfall håller måttet om 10000 eller 100000 år? Känns lite oschyst att lämpa över problemet på våra barnbarnsbarn/../barnsbarn. Dessutom gör ju satsningen på kärnkraft att det tränger ut satsningar andra energislag som är hållbara.

Jesper Svensson sa...

Anonym 09:24 - Jag håller med dig om att kärnkraften inte är en oproblematisk energikälla. Det gäller emellertid också i hög - kanske högre - grad för alternativen. De realistiska alternativ som finns idag släpper ut mycket koldioxid, vilket påverkar klimatet och vår livssituation på förhållandevis kort sikt. Visst, vi vet inte om kärnförvaringen håller måttet på 10 000 års sikt. Men om vi i stället väljer gas och kolkraft så kanske vi har gjort delar av jorden obeboelig redan om 100 år?

Jag tror heller inte att en satsning på kärnkraft behöver hämma andra energislag. Det finns en stor medvetenhet idag om att vi behöver hållbara energikällor. Och miljövänlig energi kan t.ex. göras attraktiv via skattedifferentiering etc.