2010-01-22

Lägre moms på frukt än porr!

Att slopa den tolvprocentiga momsen på frukt och grönt vore en bra idé, tycker några kändisar som skrivit en debattartikel i SvD. Och så jämför de med porrtidningar (6 procent moms) och vill därmed påskina att i det här landet så beskattas frukt hårdare än porr.

Det råkar nu vara dumheter. Den 6-procentiga momsen gäller för tidningar och tidskrifter, oavsett om de innehåller porr eller kostråd. Och om du köper porr i annat format, t.ex. som dvd, så betalar du 25 procent moms.

Jovisst, det är nyttigt med frukt. Och det är bra om människor äter grönsaker. Men till syvende og sidst måste det vara upp till folk att själva bestämma vad de stoppar i sig. Livsmedel är ju redan subventionerat genom att beskattas med 12 procent moms i stället för 25, som är det normala, räcker inte det? Och varför ska just frukt och grönt undantas från moms? Varför inte andra nyttigheter som mjölk, kött, fisk och ägg?

Alldeles oavsett detta: Att slopa momsen skulle medföra att priset på ett kilo bananer sjunker från 23 kr till 20,50. Ett kilo morötter skulle kosta 9,80 i stället för 11 kr. Någon som tror att det skulle ha någon effekt på "folkhälsan"?

Inga kommentarer: