2010-01-07

Fria helgdagar ger oanade möjligheter

Apropå förra inlägget om helgdagarna: I dagens SvD skriver Lars Ryding en kolumn som berör ämnet. Han poängterar att almanackan inte är byggd på rationalitet utan på religion, och experimenterar med tanken att förlägga helgdagarna "utan hänsyn till historiens hokus pokus" men konstaterar att en sådan reform nog lär dröja:
Det är med almanackan som med monarkin; på dessa två områden är majoriteten av svenskarna inte längre rationella och sekulära utan kvasireligiösa traditionalister. Rör inte min Kristi Him!
I dag, 7 januari, är för övrigt Temadagens dag, ett slags samlingsfirande för hela den uppsjö av olika bemärkelsedagar som dykt upp under åren. Och det här ger naturligtvis oanade möjligheter när vi väl bestämt oss för att släppa helgdagarna fria.

Då kan den som vill högtidlighålla Internationella Caps Lock-dagen (22 oktober), Skolmjölkens dag (30 september), Djurförsökens dag (12 februari), Världsdagen för tapirer (27 april) eller varför inte, och det här känner jag som statstjänsteman särskilt för, Världsdagen för offentliga tjänster (23 juni hissar vi flaggan för dem!).

Inga kommentarer: