Häromdagen skrev jag ett inlägg om konstnärsorganisationernas förslag till ett nytt skatteavdrag, "konst-ROT" (se Konstnärsföreträdare gör en tavla). Jag var skeptisk till förslaget bl.a. mot bakgrund till att alltför många undantag gör skattesystemet svåröverskådligt och osammanhängande. Undantag måste vara mycket välmotiverade.
I dagens SvD är Gustaf Almkvist inne på samma linje. Han påpekar att sedan den stora skattereformen i början av 1990-talet, vars syfte var att röja upp i den dåvarande avdragsdjungeln, har skattereglerna ändrats 543 gånger. Momssystemet, som jag själv arbetat med i fyra år, är ett exempel på hur svårtillämpade skatteregler leder till onödiga problem och kostnader för företagen.
I sin artikel lyfter Gustaf Almkvist de förslag som tidigare framförts av såväl Finanspolitiska rådet som Globaliseringsrådet (och som jag även hört från professionella skattejurister på hög nivå): Det behövs en storstädning i skattesystemet i form av en ny skattereform. Det är en betydligt bättre lösning än att lappa och laga med ännu flera undantag.
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ROT, ROT-avdrag, RUT, RUT-avdrag, RIT, RIT-avdrag, skatter, skatteregler, moms, konst, kultur, skatteundantag, skattereform, Gustaf Almkvist
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar