2011-03-26

Nystart i backläge?

Igår valdes Håkan Juholt till ny ordförande i det socialdemokratiska arbetarepartiet. Idag höll han sitt första linjetal på Socialdemokraternas nystartskongress i Stockholm.

Håkan Juholt talade om Olof Palme. Han talade om Tage Erlander. Han talade om folkhemmet.

Han talade om skolkoncerner och vårdbolag som "delar ut skattebetalarnas pengar till sina ägare". Han talade om arbetsrätt och kollektivavtal. Om den offentliga sektorn och om "dagens privata bolagsvälde inom vård, skola och omsorg". Han talade om "nedmonteringen av en historiskt framgångsrik välfärdsmodell" och om "de vidgade klyftorna".

Nystartare?
Bild: Janerik Henriksson/Scanpix

Han talade om Socialdemokraternas "ansvar att hålla ihop landet". Och att detta görs bäst genom att staten äger Vin & Sprit och att välfärdstjänster inte utförs av företag. Han talade om avregleringar och om sin vilja att "omreglera och påreglera om medborgarnyttan kräver det". Han talade om att Socialdemokratin "är för marknadsekonomin, men emot en kapitalism med förräntningen av kapital som överordnad norm". Och att finanssektorn måste regleras bättre.

Han talade också drömmande om "Karl-Oskar och Kristina från Duvemåla som tog med sig ett astrakanfrö och sökte lyckan i Amerika. Ett land där en fattig arbetarklasskille från Tupelo i Mississippi på sitt sätt blev hela världens kung." (Ett land, frestas man tillägga, där marknadsekonomi är en självklarhet och där staten inte äger apoteken.)

Han talade om att Socialdemokraterna förlorat två val i rad. Men, frågade han sig, har vi blivit uppmanade att ompröva politiken? Jag tror inte det, blev svaret. Socialdemokraterna var bara inte "övertygande nog".

Och så avslutade Håkan Juholt med några rader av Olof Palme. Och med en referens till August Palm (som var politiker för hundra år sedan).

Det var det. Håkan Juholt har talat. Socialdemokratins nystart kan börja.

Media: DN, DN2, SvD, SvD2, Expressen, Aftonbladet, G-P
Bloggar: Tokmoderaten, Under den lugna korkeken, Mina moderata karameller, Tommy Rydfeldt, Mathias Sundin

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: