2011-03-13

Det är inte fusk att tycka annorlunda än Skatteverket


Är detta en tidning eller en cd-skiva? Det kan tyckas oväsentligt men det är det inte. Momsen på tidningar är nämligen 6 procent, medan momsen på cd-skivor är 25 procent.

The Arks senaste album In full regalia kostar 99 kr. Genom att marknadsföra det som en tidning med medföljande cd kunde The Arks manager hävda att den låga momsen skulle gälla, och således bara betala in 5:60 kr till staten för varje sålt album, i stället för 19:80 kr som annars skulle varit fallet. "Momsvinsten" blir således drygt 14 kr per sålt album. Denna fiffiga idé blev mycket uppmärksammad i media (SvD, DN, Expressen, SVT) och bland bloggare (se t.ex. Caspian Rehbinder och Anna Helena Svensson).

Initiativet har förstås även blivit uppmärksammat av Skatteverket, som nu slagit fast att det inte är godtagbart. Skatteverket menar att man borde ha delat upp priset och lagt 25 procent moms på cd-skivan och 6 procent moms på tidningen. Tidningarna skriver nu att The Ark ägnat sig åt "momsfusk" (SvD, Sydsvenskan, Metro, GP).

Strax innan jag tog paus från Skatteverket fick jag nöjet att biträda den handläggare som ansvarade för The Ark-ärendet. Vi hade ett antal möten med The Arks manager och det var hela tiden korten på bordet. De hade sin syn på saken och gjorde sin tolkning av momsreglerna, vi hade i det läget ännu inte bestämt oss. Nu har Skatteverket satt ned foten, men The Ark har fortfarande chansen att överklaga i tre instanser. Vad resultatet i slutändan blir är inte givet.

Hur det svenska rättssystemet fungerar torde inte vara obekant för tidningarna. Därför är det trist att man påstår att The Ark "momsfuskar". The Ark har gjort en tolkning av momsreglerna, och agerat utifrån den tolkningen. Man har inte försökt undanhålla något eller mygla, utan tvärtom varit öppen och tillmötesgående. Att Skatteverket gör en annan bedömning av reglerna innebär inte nödvändigtvis att Skatteverket har rätt. Och det innebär definitivt inte att The Ark har "fuskat".

För den som är intresserad av riktigt skattefusk, läs hellre Svarta pengar i den orange sopsäcken.

Intressant
? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Chris sa...

Ha ha, oväntat att man hittar till "gamle" Jeppe när man letar webbsidor om New York. Hur står det till?

Mvh,
Christoffer Lundqvist
chrislundqvist@gmail.com

Jesper Svensson sa...

Ja, min verksamhet är mycket diversifierad.
Bara bra tack - själv? På väg att resa västerut?